Ako želite svojim ukućanima ili dragim gostima da pripremite pecivo koje se odlično slaže uz čaj, kafu, toplo mleko - mekane slatke kiflice su odličan izbor.
Evo jednog odličnog recepta.
Sastav:
700 g brašna tip 500
300 ml mleka
dve kašičice šećera
2 jaja
150 ml ulja
1 sveži kvasac (40 g)
1 kašičica soli
oko 200 g pekmeza od šljiva za filovanje
malo margarina za posipanje pri pečenju
Pogledajte i Kako da napravite domaće bavarske kifle
U mlakom mleku, u koje smo dodali dve kašikice šećera, izmrvimo sveži kvasac i sačekamo da se digne, pa ga sipamo u posudu za mešenje zajedno sa brašnom, uljem i kašičicom soli.
Dobro zamesimo testo i pustimo da lipo naraste (oko pola sata). Onda ga premesimo i isečemo na četiri jednaka dela.
Od svakog dela oklagijom rastanjimo testo u oblik gramofonske ploče. Svaku “ploču” oštrim nožem izrežemo na na 8 jednakih delova. Svaki deo filujemo kašičicom pekmeza.
Umotavamo kiflice prema unutra, da bi testom upakovali pekmez da ne curi prilikom pečenja. Najbolje je umotane kiflice ostaviti poslagane na tepsiji još pola sata da odstoje pre nego ih stavimo da se peku, da bi se testo lepo slepilo, zatvorilo pekmez i lepše naraslo kasnije u rerni…
Pre stavljanja u rernu poslažite po svakoj kiflici maleni komadić margarina ili putera.
Peku se prvih pet minuta na najjačoj temperaturi, a nakon toga smanjite na 200 i ostavite ih da se peku dok jednako ne porumene, a to je otprilike još nekih 10 -15 minuta. Kada se prohlade, pospite ih po želji šećerom u prahu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: doznajemo.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus