Malo ljudi zna da da jelima od mlevenog mesa, kao što su ćufte, pljeskavice, musaka i slično, možete umnogome da poboljšate ukus samo ako im dodate jedan sastojak. Reč je o prašku za pecivo.

Profesionalni kuvari znaju da prašak za pecivo ne utiče ne samo na teksturu proizvoda od brašna, kao što su hlebovi, peciva i kolači. Prah koji se dodaje kako bi pomogao da testo ili smesa od brašna narastu, budu rastresitiji kada se peku i imaju veći volumen, slično radi i mesu.

Zahvaljujući prašku za pecivo meso će biti mekše, rastresitije, izbeći ćete stvaranje grumenčića, pa čak i potencijalno gumenu teksturu. Jela od mesa će biti neverovatno sočna i mekana, posebno ako spremate pljeskavice ili ćufte.

Prašak za pecivo se dodaje pri kraju pripreme jela i to u maloj količini. Ako na primer, mešate sastojke za ćufte, prašak dodajte na kraju i izmešaje da se ravnomerno raspredi, pa smesu ostavite da malo odstoji pre prženja.

Ako ste u potrazi za jednostavim receptom za uštipke od mesa, evo i recepta:

Sastojci:

  • 300 g mlevenog mesa
  • 3 jaja
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike ulja
  • 150 g vode
  • kašičica praška za pecivo
  • so, suvi biljni začin, biber, beli luk

Prirpema:

Sve sastojke sjedinite, kašikom vadite uštipke i stavite da se prže u dobro zagrejanom tiganju.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija NAPRAVITE PROFI ĆUFTE I ŠPAGETE KAO ITALIJANI: Raša odao kulinarsku tajnu, OVO ih razlikuje od BALKANSKIH MESNIH KUGLICA

Izvor: Stvar ukusa