Malo ljudi zna da da jelima od mlevenog mesa, kao što su ćufte, pljeskavice, musaka i slično, možete umnogome da poboljšate ukus samo ako im dodate jedan sastojak. Reč je o prašku za pecivo.
Profesionalni kuvari znaju da prašak za pecivo ne utiče ne samo na teksturu proizvoda od brašna, kao što su hlebovi, peciva i kolači. Prah koji se dodaje kako bi pomogao da testo ili smesa od brašna narastu, budu rastresitiji kada se peku i imaju veći volumen, slično radi i mesu.
Zahvaljujući prašku za pecivo meso će biti mekše, rastresitije, izbeći ćete stvaranje grumenčića, pa čak i potencijalno gumenu teksturu. Jela od mesa će biti neverovatno sočna i mekana, posebno ako spremate pljeskavice ili ćufte.
Prašak za pecivo se dodaje pri kraju pripreme jela i to u maloj količini. Ako na primer, mešate sastojke za ćufte, prašak dodajte na kraju i izmešaje da se ravnomerno raspredi, pa smesu ostavite da malo odstoji pre prženja.
Ako ste u potrazi za jednostavim receptom za uštipke od mesa, evo i recepta:
Sastojci:
- 300 g mlevenog mesa
- 3 jaja
- 2 kašike brašna
- 2 kašike ulja
- 150 g vode
- kašičica praška za pecivo
- so, suvi biljni začin, biber, beli luk
Prirpema:
Sve sastojke sjedinite, kašikom vadite uštipke i stavite da se prže u dobro zagrejanom tiganju.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem