Donosimo vam savete uz pomoć kojih ćete svoju hranu tretirati na pravilan način i tako izbeći trovanje.

1. Lisnato i zeljasto povrće 

Najteže ga je oprati i zbog toga mu uvek treba posvetiti posebnu pažnju. Lisnato povrće često je kontaminirano bakterijama i virusima zato što raste na tlu. Neke bakterije deo su prirodnog sastava zemlje. 

Pogledajte i Kako da sprečite trovanje hranom 

Međutim, preko kompostiranog ili sirovog stajskog gnoja, kontakta sa životinjama i zagađenom vodom povrće se može zaraziti bakterijama koje su opasne po zdravlje čoveka, poput salmonele ili Ešerihije Koli. Zbog toga lisnato povrće perite pod mlazom vode kako biste uklonili ostatke zemlje, nikako ga nemojte prati u činiji jer se tako eventualne bakterije zadržavaju na njemu.

2. Jaja 

Česti prenosnik bakterije salmonele su jaja. Kako biste sprečili zarazu, kupujte jaja samo od proverenih dobavljača. Nikada ne uzimajte ona jaja koja su okrnjena ili razbijena na nekim delovima. Uvek ih čuvajte u frižideru i ne izlažite toploti i suncu. 

Pre upotrebe uvek jaje razbijte u posebnoj činiji i pomirišite ga. Ako osetite bilo kakav sumnjivi ili jaki miris kada prinesete jaje nosu, radije bacite jaje jer je to znak da je pokvareno ili počinje da se kvari.

Pogledajte i Da li podgrejan pirinač može da izazove trovanje?

3. Crveno meso, živina i morski plodovi

Tokom kupovine i u frižideru meso i morske plodove uvek držite odvojene od ostatka namirnica. Ako ih odmrzavate, nemojte to raditi na sobnoj temperaturi. Pustite namirnice da se odmrznu preko noći u frižideru, ili ih stavite u hladnu vodu. 

Temeljno kuvajte ili pecite meso i nemojte ga jesti sirovo. Ljubiteljima karpaćija, tartar bifteka, slabo pečenog mesa i sušija savetujemo da meso i ribu za svoje omiljena jela nabavljaju iz proverenih izvora.

Pogledajte i Zbog čega su česta trovanja piletinom

4. Mlečni proizvodi

Kod svih mlečnih proizvoda, od mleka i jogurta do maslaca i raznih namaza, ključno je samo jedno – obavezno ih držite u frižideru, pogotovo ako na pijacama kupujete nepasterizovane proizvode poput svežeg kravljeg sira i kajmaka.

5. Ostali saveti 

- obavezno operite voće i povrće koje ima koru, možete ga isprati pod mlazom vode čak i kada ga oljuštite

- koristite različite daske za sečenje mesa i povrća

Pogledajte i Kako sprečiti trovanje hranom

- sve namirnice perite odvojeno

- ako imate mašinu za sudove, minimalno jednom nedeljno u nju ubacite kuhinjske sunđere

- perite ruke pre, tokom i nakon pripreme jela, pogotovo ako spremate meso

- ne dozvoljavajte kućnim ljubimcima da sede na površinama na kojima pripremate hranu

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Zadovoljna