Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kulinarski trikovi

Slavski kolač: Kako oblikovati testo i napraviti ukrase

Autor Aleksandra Ljubičić
Autor Aleksandra Ljubičić

Saznajte koja je simbolika ukrasa na slavskom kolaču

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Šta je potrebno za ukrase na slavskom kolaču?

Za ukrašavanje slavskog kolača je potrebno umesiti tvrđe ali elastično testo od sledećih sastojaka:

- 110 g brašna

- 2 kašičice soli

- 2 kašičice gustina

- oko 0,1 – 0,2 dcl vode

- kuhinjska providna folija

Sve sastojke sjedinite i mesite malo duže, kako bi se masa dobro sjedinila a testo bilo elastično. Kada ste to uradili, zavijte testo u providnu kuhinjsku foliju i ostavite 15-ak minuta da se “odmori”. Nakon toga počnite da pravite ukrase.

Klas žita

Da biste dobili bogat klas žita kao ukras na vašoj slavskoj pogači potrebno je prvo da napravite od testa valjak, dužine i debljine kao mali prst. Nakon toga potrebno je uzeti valjak u ruku i oštrim makazama naizmenično plitko zasecati testo kako bi se dobile šare koje asociraju na klas žita.

Ptica

Za pravljenje ptice kao ukrasa je takođe potrebno da se napravi valjak od testa, oko 15 cm dužine i da se zatim pažljivo zaveže u čvor. Gornji deo treba oblikovati kao vrat, glava i kljun ptice, a donji deo pritisnite prstom da biste spljoštili testo i zatim napravite rep. Rep možete iseći nožem, makazama ili jednostavno šarati viljuškom.

Cvet (kala i ruža)

Slavski kolač možete ukrasiti različitim cvetovima. Ako ste se odlučili za kale, onda poklopcem od flaše (malom modlom) vadite krugove od testa, premažite ih sa malo vode pri dnu, zatim to stisnite i tako ćete dobiti male kale. Njih možete spajati i praviti veći cvet. Ukoliko želite ruže, takođe je potrebno modlom oblikovati krugove, ali prvo oblikujte komad testa u oblik suze i na njega ređajte kružiće tako što ćete ih preklapati i lepiti sa vodom.

Grozd

Da biste vaš slavski kolač ukrasili grozdom od testa, potrebno je prvo napraviti dva valjka. Jedan dužine oko 15 cm i 2mm debljine, a drugi iste te debljine ali oko 2 cm dužine. Zatim napravite oko 15-ak kuglica (većih i manjih) da bi grozd bio bogat. Na duži valjak, sa obe strane pomoću malo vode, zalepite po 4 veće kuglice, ali ostavite deo valjka da ostane za peteljku. Na njih zatim dodajte sa jedne strane kraći valjak i na njega i okolo ređajte manje kuglice. Na kraju uvrnite malo kraj koji je ostao da viri, da bi se dobio utisak peteljke.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: mojrucnirad.com

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti