Pravilno skladištenje određenih vrsta kolača sačuvaće njihovu svežinu i sočnost, samo pratite sledeće savete.

1. Hrskavi kolačići ne podnose vlagu, tačnije vlažna okolina će ih omekšati zbog čega će izgubiti prhkost i hrskavost. Preporučuje se da ih čuvate u hermetički zatvorenoj posudi, ali nikako se u posudu ne smeju stavljati topli, nego tek u potpunosti ohlađeni.

2. Kolače od dizanog, prhkog i lisnatog testa najbolje je zamrznuti. Pre ostavljanja u zamrzivač prethodno ih je potrebno ostaviti na pola sata u frižider, pa tek onda prebaciti temperaturu ispod nule. Na ovaj način će se očuvati prhkost testa.

3. Ukoliko želite da sačuvate ostatke savijače ili kuglofa, keksića s punjenjem koji moraju biti sočni, najbolje ih je čuvati u posudi u koju ste dodali polovinu isečene jabuke ili pak krišku hleba. Oni deluju poput ovlaživača koji produžavaju rok svežine kolača.

4. Kremaste kolače ne preporučujemo da držite u frižideru duže od tri dana. Najbolje ih je zamrznuti i to prekrivene masnim papirom pa pospremljene u vrećicu ili posudu. Pre planirane konzumacije računajte na najmanje tri sata potrebnih da se kolačići na sobnoj temperaturi odmrznu, na ovaj način će biti kao sveži.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Zadovoljna