KAKO SE PRAVE KUVANE KORE: Pomalo zaboravljena tradicija koja nas podseća na bakine ukusne specijalitete

Naučite da napravite kuvane kore za pitu.

Shutterstock

Slane ili slatke pite nikada nećemo odbiti. Domaće pite sa gotovim korama se lako prave i ne oduzimaju puno vremena. Ali, kako biste napravili pravu domaćinsku pitu potrebne su vam domaće kore. Svi se sećamo kako su naše bake razvlačile kore i pravile najuksnije pite. Već smo vam pisali kako da napravite prave domaće kore koje će svakoj piti dati poseban šmek. Sada naučite i da napravite "okupane" kore za pitu ili kuvane kore. 

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 1 kg brašna
  • 3 kašike ulja
  • voda

Priprema:

Umutite jaja, vodu i ulje. Dodajte brašno i umesite tvrdo testo. Podelite ga na nekoliko delova i oblikujte lopte. Pokrijte i ostavite da odmori 20 minuta. Razvucite testo u krugove jednake veličine. Isecite višak testa od svake kore nožem, a od ostataka razvucite novu koru. Razvučene kore presecite na 4 dela. U šerpu sipajte vodu i dobro posolite, pa kada proključa, stavite koru, ostavite par sekundi i izvadite. Odmah pototpite u hladnu vodu. Dve kore nemojte da potapate u vodu jer će vam trebati jedna za dno tepsije i jedna da pokrijete gotovu pitu. Neokupanu koru stavite da dno pleha. Na nju stavite okupanu koru, pospite je sirom, stavite malo maslaca, i tako ponavaljajte dok ne utrošite sve. Zatvorite neokupanom korom. Pecite pitu, pa je kada se gornji deo zapeče, okrenite pomoću drugog pleha i zapecite donji deo. 

Izvor: Stvar ukusa