Miris pečenog pileta u rerni je nešto što odmah vraća u detinjstvo, na nedeljni ručak i okupljanje oko stola. Malo koje jelo može da pruži toliko topline i domaćinske atmosfere kao zlatno, rumeno pile koje pucketa čim ga iznesete iz rerne.
Ali da bi rezultat bio baš takav – sočan, mekan i sa neodoljivo hrskavom kožicom – najvažnije je da znate koliko dugo treba da ga pečete.
1. Koliko dugo treba da se peče pile?
Osnovno pravilo koje domaćice uvek provereno slede je: pile od 1 kg peče se oko 1 sat i 10 minuta na 200 stepeni.
Desetak minuta pre kraja uključite funkciju grill ako je imate – upravo taj završni korak daje onu dobro poznatu, zlatnu i hrskavu kožicu.
Ako rerna nema grill, odlična zamena je da pile povremeno prelijete pivom ili njegovim sopstvenim sokom tokom pečenja.
2. Smrznuto ili sveže? Evo šta je važno
Uvek pecite odmrznuto pile. Smrznuto pile može da izgori spolja, dok u sredini ostane živo – zato ga prebacite u frižider dan ranije i pustite da se lagano odmrzne.
3. Priprema pre pečenja
- Da bi se ravnomerno ispeklo i dobilo lepu boju:
- Operite pile.
- Obrišite ga suvom krpom ili ubrusima – vlaga sprečava rumenu koricu.
- Za dodatnu sočnost možete ga prekriti alu-folijom tokom prvog dela pečenja.
4. Kako peći pod folijom?
Pile od 1 kg pecite 1 sat na 200 stepeni prekriveno folijom.
Zatim skinite foliju poslednjih 10 minuta da kožica postane hrskava.
5. Kada je pile gotovo?
Najjednostavniji test daje najpouzdaniji odgovor: probodite meso viljuškom ili nožem.
Ako izlazi bistar sok, pile je pečeno. Ako je sok ružičast ili crven, produžite pečenje.
Ako vas zanima još kulinarskih trikova, pogledajte kako sprečiti prskanje ulja prilikom prženja.
Krstarica/Stvar ukusa/Aleksandra Malko