Kako pravilno ispeći pile u rerni? 5 proverenih trikova za najsočnije meso i hrskavu kožicu

Uz ovih 5 proverenih trikova, pravilno ispecite pile koje će imati hrskavu koricu spolja, a sočno meso unutra.
Kako savršeno ispeći pile u rerni? Foto: Shutterstock

Miris pečenog pileta u rerni je nešto što odmah vraća u detinjstvo, na nedeljni ručak i okupljanje oko stola. Malo koje jelo može da pruži toliko topline i domaćinske atmosfere kao zlatno, rumeno pile koje pucketa čim ga iznesete iz rerne.

Ali da bi rezultat bio baš takav – sočan, mekan i sa neodoljivo hrskavom kožicom – najvažnije je da znate koliko dugo treba da ga pečete.

 1. Koliko dugo treba da se peče pile?

Osnovno pravilo koje domaćice uvek provereno slede je: pile od 1 kg peče se oko 1 sat i 10 minuta na 200 stepeni.

Desetak minuta pre kraja uključite funkciju grill ako je imate – upravo taj završni korak daje onu dobro poznatu, zlatnu i hrskavu kožicu.
Ako rerna nema grill, odlična zamena je da pile povremeno prelijete pivom ili njegovim sopstvenim sokom tokom pečenja.

Ako je pile teže…

Za svaku dodatnu težinu dodaje se otprilike 15 minuta pečenja. Na primer, pile od 1,5 kg peče se oko 1 sat i 25 minuta

2. Smrznuto ili sveže? Evo šta je važno

Uvek pecite odmrznuto pile. Smrznuto pile može da izgori spolja, dok u sredini ostane živo – zato ga prebacite u frižider dan ranije i pustite da se lagano odmrzne.

3. Priprema pre pečenja

  • Da bi se ravnomerno ispeklo i dobilo lepu boju:
  • Operite pile.
  • Obrišite ga suvom krpom ili ubrusima – vlaga sprečava rumenu koricu.
  • Za dodatnu sočnost možete ga prekriti alu-folijom tokom prvog dela pečenja.

4. Kako peći pod folijom?

Pile od 1 kg pecite 1 sat na 200 stepeni prekriveno folijom.

Zatim skinite foliju poslednjih 10 minuta da kožica postane hrskava.

Koliko se peku pileći bataci?

Ako pečete samo batake, vreme je znatno kraće: oko 30 minuta na 200 stepeni , po 15 minuta sa svake strane.

5. Kada je pile gotovo?

Najjednostavniji test daje najpouzdaniji odgovor: probodite meso viljuškom ili nožem.

Ako izlazi bistar sok, pile je pečeno. Ako je sok ružičast ili crven, produžite pečenje.

Ako vas zanima još kulinarskih trikova, pogledajte kako sprečiti prskanje ulja prilikom prženja.

Krstarica/Stvar ukusa/Aleksandra Malko