Kiseli kupus je prava zvezda zimske trpeze - bogat je vitaminima, ukusan i svestran. Od njega se prave sarma, podvarak, kuvani kupus, a odličan je i u salatama koje osvežavaju i jačaju metabolizam.
Ipak, postoji jedan mali trik koji domaćice čuvaju decenijama, a on ne samo da poboljšava ukus, već i daje kupusu zlatno-žutu boju.
Tajna žute boje i posebnog ukusa
Da bi vaš kiseli kupus bio žut kao dukat, dovoljno je da pri vrhu bureta za kiseljenje stavite nekoliko parčića dunje. Dunja prirodno oslobađa svoju boju tokom fermentacije i blago obogaćuje ukus kupusa.
Za dodatni aromatični šmek, preporučuje se da dodate i dva lovorova lista na vrh kace.
Priprema kupusa za kiseljenje
- Očistite glavice kupusa od spoljašnjih listova i operite ih.
- Izdubite sredinu glavice i napunite je solju.
- Prvi red u bure stavite naribani kupus, pa nastavite da ređate ostatak.
- Na vrh dodajte parčiće dunje i lovorov list, zatim pokrijte da kupus ne bi bio direktno izložen vazduhu.
Dunja ne samo da daje zlatnu boju, već i laganu voćnu aromu koja kupusu daje prepoznatljiv domaći šmek.
Tako pripremljen kiseli kupus je idealan za sve tradicionalne zimske specijalitete, ali i kao osvežavajuća salata koja čuva imunitet i jača organizam.
Ako vam je ovo bilo korisno, pročitajte 2 najbrža načina da ukiselite kupus kod kuće.
Krstarica/Stvar ukusa/Aleksandra Malko