Beli luk i luk daju neobičan ukus jelima, neverovatnu aromu, a pored toga imaju i niz zadivljujućih zdravstvenih bonusa. Ali nažalost, obe vrste povrća mogu da utiču na veoma loš zadah, poznat još i kao halitoza, i to posebno ako se konzumiraju u svežem obliku.

Zašto se pojavljuje taj miris? Razlog - hemikalije koje sadrže sumpor, s kojima se ne mogu izboriti ni žvakaća guma od mente, ni četkica za zube. Među njima je na primer alicin, koji se oslobađa kada je beli luk izložen vazduhu i kada se zgnječi. Ili alil metil sulfid koji se pojavljuje prilikom seckanja luka i belog luka, a nakon konzumacije ulazi u krvotok i izlučuje se kroz pluća i pore.

Takođe - cistein sulfoksid je odgovoran za neprijatan zadah. Uprkos tome, jak i ne toliko prijatan miris nije razlog da odbacimo sve koristi koje luk i beli luk mogu imati za zdravlje našeg organizma - posebno ako znamo kako da se izborimo s tim.

Voda ili sveže mleko

Jedna ili dve čaše vode su savršen način da uklonite miris luka i belog luka sa svog jezika. Ovo stimuliše proizvodnju sline koja će pak sa svoje strane pomoći da se rešite bakterija u ustima koje pričinjavaju loš zadah.

Druga mogućnost je čaša svežeg mleka. Naučnici tvrde da mleko i mlečni proizvodi imaju sposobnost da smanje koncentraciju sumpornog jedinjenja koje se nalazi u ustima, a masni mlečni proizvodi ga čine mnogo boljim od onih sa niskim sadržajem masti.

Potpuno čišćenje usne duplje i zuba

Bakterije koje doprinose lošem zadahu se obično nalaze u zubnom plaku i ispod linije desni. Tako da pranje zuba odmah nakon obroka - ali naravno da smo sigurni da četkica može da dopre do najudaljenijih uglova, definitivno neće biti suvišno. Osim toga, bakterije koje su se nagomilale na jeziku mogu da postanu razlog neprijatnog zadaha. U tom slučaju stomatolozi preporučuju da se koristi četkica sa posebnim strugačem za jezik. Da biste u potpunosti završili proces čišćenja, koristite i končiće za zube.

Isperite usta rastvorima

Rastvor za usta sa jakom aromom - od peperminta ili hrastove kore može sakriti miris belog luka prilikom disanja. Imajte u vidu da neka proučavanja pokazuju posebnu efikasnost korišćenja rastvora za ispiranje, koji sadrži hlor-dioksid, što se tiče uklanjanja plakova, baketrija i čestica hrane.

Voće, povrće i lekovite biljke

Korišćenje hrane koja je bogata vodom odmah nakon obroka je savršen način da uklonimo dosadan miris luka ili belog luka. Čak i da se ne oslobodite neprijatnog mirisa, makar ćete ga sakriti. Najbolje od svega u ovom slučaju je sveže povrće i voće.

Peršun uklanja miris luka i belog luka

U jednom od istraživanja se pokazalo da konzumiranje zelene jabuke ili nekoliko listova zelene salate nakon obroka, u kom je bilo belog luka ili luka, značajno smanjuje miris u ustima.

Narodna mudrost nam često savetuje da isečemo beli luk sa gomilom peršuna - i ima logike u tome. Jaka aroma peršuna (korijandera ili nane) ima sposobnost da ubije sve, čisti nepce, gde mogu da se sakriju bakterije koji prouzrokuju halitozu.

Jabukovo sirće ili zeleni čaj

Postoje podaci o tome da jedna supena kašika jabukovog sirćeta, rastvorenog u čaši tople vode, popijena nakon obroka takođe može da se izbori sa neprijatnim zadahom. Pre nego što isprobate ovu metodu, proporučuje se da se posavetujete sa vašim lekarom - u slučaju da imate probleme sa kiselinama. U protivnom slučaju, rešićete se mirisa belog luka u ustima, ali ćete posle toga morati da posetite gastroenterologa.

Evo i bolje varijante - šolja zelenog čaja. Proučavanja pokazuju da zeleni čaj može da eliminiše mirise, ne manje od mente, žvake ili maslenih proizvoda sa peršunom. Tome dodajte i činjenicu da zeleni čaj ima i dodatne prednosti za usnu duplju: katehini koji se nalaze u njemu uklanjaju plakove toliko efikasno, koliko i antiseptički rastvor za ispiranje.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs