Što više vremena prođe od branja do konzumacije nekih namirnica, to one sadrže sve manje hranljivih namirnica. Zato je bitno da se jedu u sezoni i kada su sveže. Koje to namirnice treba posebno da izbegavate tokom zimskih meseci saznajte u tekstu.
1. Špargle
Špargle se mogu naći u prodavnicama tokom cele godine, ali su najbolje u proleće kad su vrhovi tvrdi i ukusni. Zimske špargle dolaze iz zemalja Latinske Amerike i vrlo ''drvenaste'' i bez okusa.
Umesto toga odaberite:
Prokelj, prepune su vitamina C, koji jača imunitet, kao i vitamina K, koji osnažuje kosti. Najbolje ih je pripremati sa domaćom slaninom.
2. Breskve
Leto je sezona bresaka, koje su tada najsočnije i najslađe. Nakon avgusta teško ih je naći u prodavnicama. Ako ipak tokom zime naletite na ovo voće, verovatno je stiglo iz Južne Amerike i nije preporučljivo da kupujete.
Umesto toga odaberite:
Citrusno voće poput pomorandži, koje je prepuno slatko-kiselog soka kao i drugih vitamina i minerala koji čuvaju organizam od sezonskih prehlada i gripa.
3. Klip kukuruza
Jesti kuvani ili pečeni kukuruz bolje je od grickanja čipsa. Ali sveži klipovi u zimskim mesecima daleko su od onih letnjih plodova prepunih slatkog i mekanog zrnja.
Umesto toga odaberite:
Smrznuti proizvodi poput kukuruza šećerca predstavljaju zdraviju alternativu svežim namirnicama. U zimskim mesecima ne možete grickati klip, ali ćete konzumacijom zrnevlja i dalje dobiti važne izvore luteina.
4. Jagode
Nađite li na jagode tokom zime, reč je o proizvodu koji je pola leta i celu jesen stajao u nekoj hladnjači. Takve bobice nemaju ukus i miris jagoda, a i hranljive su materije nestale tokom dugotrajnog skladištenja.
Umesto toga odaberite:
Smrznuto šumsko voće ubrano je tokom njihove najveće sočnosti, a odlično se kombinuje sa pitama.
5. Paradajz
Krajem leta paradajz dostiže maksimalan ukus, sočnost i aromu. Ali ako je nakon toga stajao više meseci u hladnjači, budite uvereni da su plodovi izgubili svoju svežinu i ukus, kao i količinu likopena.
Umesto toga odaberite:
Sveže je uvek najbolje, ali u zimskim mesecima za pripremu supa, variva i umaka poslužiće i pelat, kao i pasirani paradajz.
6. Borovnice
Ne samo da su borovnice jako skupe u zimskim mesecima, već u njima manjka količina vitamina C te su podložne češćem truljenju.
Umesto toga odaberite:
Smrznute su borovnice zdrave kao one sveže, a sadrže gotovo istu količinu antioksidansa.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem