Posle praznika uvek ostaje dosta hrane, a često se dešava da ljudi ne žele da jedu danima istu hranu. Zato vam mi donosimo 3 super recepta kako da ostatke pečenja pretvorite u ukusna jela. Nije bitno da li ste pravili svinjsko pečenje, pečeno pile ili ćurku, za ove recepte možete da iskoristite ostatke bilo kog mesa. Takođe, od ostataka mesa možete da napravite i ukusnu supu, a Džejmi Oliver ima sjajan recept.
Doručak od ostataka pečenja
Sastojci:
- 1/2 crnog luka
- 100-200 g ostataka pečenja
- 1 krompir
- ulje i puter
- malo vlašca
- 2-4 jajeta
Recept za doručak od ostataka pečenja:
Krompir isecite na kockice, pa propržite na ulju dok ne postane hrskav i zlatan. Ostatke pečenja iscepkajte, pa dodajte u tiganj u kojem ste zagrejali malo ulja i istopili malo putera. Dodajte i seckani crni luk i pržite dok luk ne oemkaša. Zatim dodajte krompir i posolite. Pospite vlašcem i sklonite sa šporeta. U drugom tiganju napravite jaja na oko i stavite preko mesa i krompira i doručak je spreman.
Pastirska pita od ostataka pečenja
Sastojci:
- 2 kašike putera
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 150 g graška
- 100 g pečuraka
- 400 g ostataka pečenja
- 1/2 kašičice sušenog timijana
- 1/2 kašičice sušenog peršuna
- 250 ml bujona (a može i neki sos ako vam je ostao)
- 120 ml pavlake za kuvanje
- 1 kg krompira (može i ostatak pirea ako imate)
Recept za pastirsku pitu od ostataka pečenja:
U tiganju ili šerpi otopite puter, pa dodajte secani crni luk i šargarepu, a kada omekša povrće dodajte seckane pečurke i grašak. Lepo promešajte i kuvajte još par minuta. Zatim dodajte iscepkane ostatke pečenja, posolite, pobiberite, pospite peršunom i timijanom. Mešajte i krčkajte još par minuta, pa sipajte bujon (ili sos ako vam je ostao) i pavlaku za kuvanje. Promešajte i kuvajte još par minuta. Uzmite manje posude i nauljite, pa sipajte smesu od ostataka pečenja. Ostatke pire krompira sipajte u kesu za zamrzivač i isecite rupu. Sipajte preko smese. Ako nemate ostake pire krompira napravite nov. Poređajte posude na pleh i pecite pitu u zagrejanoj rerni na 220°C oko 10-15 minuta.
Ručak od ostataka pečenja
Sastojci:
- 230 g ostataka pečenja
- 1 crni luk
- 1 veza blitve
- 6 jaja
- 350 ml pavlake za kuvanje
- 350 ml bujona
- malo mlevenog cimeta
- malo mlevenog karanfilića
- 400 g hleba
- 230 g tvrdog sira
- 50 g parmezana
Recept za ručak od ostataka pečenja:
U tiganju istopite puter, pa propržite sitno seckani crni luk, a kada on omekša dodajte seckanu blitvu i pržite još 2 minuta. U drugoj posudi umutite jaja, pa sipajte pavlaku za kuvanje, bujon, posolite, pobiberite, pospite cimetom i karanfilićem. Dodajte hleb iseckan na kockice i promešajte. Ostavite da hleb odstoji u smesi najamnje sat vremena. Zatim sipajte smesu u nauljenu posudu, pa preko pospite luk i blitvu, dodajte isepkane ostatke pečenja, pa pospite rendanim sirom i parmezanom. Pokrijte alu folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Nakon toga skinite foliju i pecite još 20 minuta i ručak je gotov.
Pročitajte i ovo: Džejmi Oliver savetuje kako da sačuvate ostatke hrane
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem