Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Džejmi Oliver savetuje kako da iskoristite svaki komadić hrane i uštedite

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Sve je više pokreta širom sveta koji se zalažu protiv bacanja i bespotrebnog rasipanja hrane, pa gledaju da svaku namirnicu iskoriste u potpunosti.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Uspešni šefovi iz svetskih restorana otkrivaju kako da i od otpadaka napravite ukusan obrok. Prva dva obroka, pripremio vam je Džejmi Oliver

Pire od krompirove ljuske

U jednom londonskom restoranu kad oljušte povrće, otpatke ne bacaju. Najbolji ukus cvekla, celer i šargarepa kriju zapravo u ljusci. Ovde prave i jednostavan pire od ljuske krompira: skuvaju je u slanoj vodi sa malo zeleni i začine puterom, biberom i mlaćenicom.

Pogledajte i Džejmi Oliver: 14 namirnica za dug život

Salata od hleba

Čuveni šef Džejmi Oliver kaže da hleb nikada ne bi trebalo bacati. Od njega se može napraviti svašta ukusno, recimo klasična italijanska supa od hleba i paradajza ili salata.

Od bajatog hleba napravite krutone, a ako pretpostavljate da nećete pojesti celu veknu dok ne postane bajat, isecite ga na tanko i ostavite da se sam stvrdne u tost. Odlično će vam poslužiti za bruskete.

Ne bacajte masnoću od mesa

Nakon što pripremite meso, ne bacajte masnoću koja ostane. Na njoj možete krčkati povrće ili bilo koju drugu hranu, daće joj odličan šmek. Njom možete začiniti supu, pržiti jaja, a i čuvati je u tegli u frižideru i po potrebi je koristiti umesto ulja na kom mnogi kuvaju.

Kupujte pomalo i često

Kad krenete u nabavku namirnica, gledajte da kupujete pomalo, ali često. Uzimajte samo ono što vam treba kako vam ne bi ostao višak hrane koji se potom skoro uvek pokvari i propadne. Posebno pripazite na namirnice zelenu salatu, paradajz i pečurke i kupujte samo koliko vam treba za obrok.

Pogledajte i Kako je Džejmi Oliver smršao 12 kilograma

Limunova kora kao začin

Svi mi bacimo koru limuna čim ga iscedimo za limunadu. Ipak, stručnjaci kažu da bi bilo dobro iseći je na tanko, uvaljati u so, staviti u teglu i četiri dana držati na sobnoj temperaturi. Od fermentacije dobićete divan kiselkast začin koji možete da stavljate u jela umesto limuna.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Blic žena

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti