BRŽE SE KVARE, GUBE UKUS I TEKSTURU: Ovim namirnicama nije mesto u frižideru

Određena hrana može da promeni teksturu, ukus i izgubi hranljiva svojstva ako se čuva u frižideru.

Shutterstock

Bez obrzira na to da li planirate odmah da iskoristite sve kupljene namirnice ili želite da ih sačuvate za kasnije, neki proizvodi će izgubiti mnoga korisna svojstva ako ih čuvate u frižideru. Pogledajte koje su to namirnice koje ne smeju da stoje u frižideru.

Paradajz

Stavljanje paradajza u frižider može zaustaviti njegovo dozrevanje, i time ubiti ukus. U frižideru mu se menja hemijska struktura, i smanjuje količina jedinjenja u plodu, što utiče na njegov ukus. Pored toga, na niskim temperaturama se može promeniti i tekstura paradajza, a plodovi mogu postati oštećeni i gnjecavi.

Krompir

Krompir treba čuvati na hladnom i suvom mestu, ali nikako u frižideru. Ukoliko ga stavite u frižider, možete izazvati proces razgrađivanja skroba, koji će uticati na teksturu ploda, ali i izazvati promenu boje i ukusa. Takođe, bolje je da ga odložite u platnenu torbu, nego u plastičnu kesu.

Crni luk

Jedna od namirnica kojoj definitivno nije mesto u frižideru je crni luk. U frižideru on počinje brže da gnjili, postaje brašnast i gubi svoj ukus. Osim toga, često se suši, čak i ako ga umotate plastičnom folijom. Zato je najbolje držati ga van frižidera, na mračnom, hladnom i suvom mestu gde ima dovoljno vazduha. S druge strane, u zatvorenoj posudi ostatak luka može izdržati i do nedelju dana.

Hleb

Dok zamrzavanje hleba može i te kako da usporiti postupak starenja i pojave plesni, stavljanje hleba u frižider će taj postupak zapravo ubrzati. Niska temperatura uzrokuje da se skrob kristalizuje mnogo brže nego na sobnoj temperaturi, čime se ubrzava proces koji će hleb učiniti tvrdim i bez ukusa.

Banane

Banane su tropsko voće i nemaju prirodnu obranu od hladnoće. Stavljanje zrelih banana u frižider će pomoći da ostanu zrele nekoliko dana. Ali, ako ih tamo stavite dok su još zelene, zaustavićete proces dozrevanja, i one će pre satruliti. Čak ni nakon što ih izvadite iz frižidera, one neće dozreti, a kora će postati crna.

Beli luk

Imajte na umu da će se beli luk u frižideru ili u plastičnoj kesi ubuđati. Najbolji način za čuvanje belog luka jeste da ga držite na sobnoj temperaturi i na suvom i tamnom mestu koje ima dovoljno protoka vazduha.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: stvarukusa.rs