PRAVILNO ČUVANJE NAMIRNICA: Evo gde je najbolje da držite brašno, a gde beli luk - produžavate im svežinu i rok trajanja

Nekim namirnicama više prija frižider, dok drugima prija ostava.

Shutterstock

Mnoge namirnice koje skladištimo u špajzu ili ostavi mogu trajati dugo, ponekad i godinama, ali to ne znači da su sve ispravne za upotrebu nakon određenog vremena. Nekoj hrani bi, npr bilo bolje da se čuva u frižideru, jer bi joj se na taj način produžio rok trajanja i ne bi izgubila hranljivost.

Prašak za pecivo

Za njega važe slična pravila kao i za začine. S vremenom će izgubiti moć dizanja testa, pa vam neće biti od koristi. A da biste proverili da je još uvek "aktivan" pomešajte sodu bikarbonu sa sirćetom, praškom za pecivo i vrućom vodom. Ako se zapene i puste mehuriće, znači da su sastojci još dovoljno sveži i da će testo moći da naraste.

Orašasti plodovi i semenke

Orasi ili bademi bez ljuske traju od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Oni imaju veliku količinu prirodnih ulja u sebi i ako traju predugo, to ulje užegne. Znak da se to dogodilo prvenstveno je miris, a onda i izgled - izgledaće potamnelo s masnim slojem na površini. Orašaste plodove dobro je čuvati u kesi za zamrzivač i staviti u frižider, gdje mogu stajati do godinu dana.

Žitarice

Otvorena kutija žitarica ustajaće se nakon 3 meseca, ali zatvorene mogu trajati do godinu dana. Ali, to može varirati, posebno ako žitarice sadrže orašaste plodove. Neće bitno štetiti zdravlju, ali imaće neugodan ukus.

Čaj i kafa

Čaj u kesicama svakako treba potrošiti u roku od godinu dana, jer će ulja u čaju ostariti i imaće loš ukus kad ga skuvate. Isto važi i za kafu. Onu mevenu najbolje je potrošiti u roku od 2-4 nedelje, a instant ima rok 2 meseca. 

Maslinovo ulje

Svetlost i toplina nisu pogodni za maslinovo ulje. Nećete imati zdravstvenih problema ako konzumirate ono kojem je istekao rok, ali otvorena flaša poprimiće neugodan ukus već nakon 6 meseci. Ako maslinovo ulje ne koristite često, kupite malu flašicu kako biste ga potrošili pre nego što se pokvari.

Brašno

Većina ljudi brašno drži u ostavi, ali bi njega trebalo čuvati u frižideru kako bi duže ostalo sveže. Brašno od celovitog zrna izdrži do 8 meseci u frižideru i do godinu dana u zamrzivaču.

Krompir

Obično traje do 2 nedelje u frižideru i 2 meseca u ostavi. Znaćete da mu je prošao rok kad počnu da mu izrastaju klice.

Beli luk

Najbolje ga je čuvati u tamnoj, hladnoj ostavi, u mrežastim džakovima, gde se može očuvati tri do šest meseci.

Izvor: Stvar ukusa