Istraživanja su pokazala da namirnice, kao što su džemovi, ulja, sušeni začini ili žitarice, takođe imaju svoj rok trajanja, odnosno, gube svoju nutritivnu vrednost.

Zeleni čaj rok trajanja

Udeo antioksidanata u zelenom čaju nakon 6 meseci stajanja pada za čak 32%. Ti antioksidanti, poznati i kao katehini, mogu smanjiti rizik od nastanka nekih vrsta raka. No, oni su osetljivi na kiseonik i svetlost. Nažalost čajevi, za razliku od vina, s godinama ne postaju kvalitetniji.

Kako biste produžili trajanje zelenog čaja, čuvajte ga u tamnoj hermetički zatvorenoj posudici i držite ga u frižideru.

Proizvodi od paradajza rok trajanja

Konzervirani paradajz nakon 3 meseca stajanja gubi čak 50% likopena, čak i kada uopšte nije otvarana. Likopen u kečapu se takođe gubi nakon nekog vremena.

Kako biste produžili rok trajanja, sami konzervirajte svež paradajz. Nasjeckajte ga na krupnije komade i odložite u staklenu hermetički zatvorenu posudu.

Krompir rok trajanja

Udeo vitamina C u krompirima se nakon 8 meseci stajanja smanjuje za čak 40%, a i brže ako nisu čuvani na tamnom, hladnom i suvom mestu.

Kako biste produžili trajanje krompira, kupujte manje krompire koji obično sadrže više vitamin C. Kupite onoliko krompira koliko ćete pojesti unutar neke nedelje. Krompir držite u papirnim kesama jer će one sprečiti ulazak suvišnog kiseonika i svetlosti.

Maslinovo ulje rok trajanja

Nutritivna svojstva maslinovog ulja nakon 6 meseci stajanja padaju za čak 60%. Jedno istraživanje je pokazalo da bočice maslinovog ulja u domaćinstvima traju znatno duže od 6 meseci.

S obzirom na cenu maslinovog ulja, naravno da želite produžiti njegovo trajanje. Držite ga na tamnom, hladnom i suvom mestu. Ako maslinovo ulje ne koristite toliko često, kupujte manja pakovanja.

Džemovi od bobičastog voća rok trajanja

Antocijanini, koje pronalazimo u bobičastom voću, su odlični antioksidanti. Nivo antocijanina u džemovima nakon 2 meseca stajanja na sobnoj temperaturi pada za čak 23%. Istraživanja su pokazala da antocijanini imaju protiv upalno delovanje i da su jedan od najučinkovitijih vrsta antioksidanata.

Pre otvaranja džemova, držite ih u frižideru i kupite džemove koji ne sadrže dodatne šećere jer oni ubrzavaju proces padanja nivoa antocijanina.

Sušeno bilje i začini rok trajanja

Nivo kapsaicina u čili prahu nakon 9 meseci počinje drastično padati. Kapsaicin može značajno pospešiti mršavljenje i pomoći u prevenciji različitih vrsta raka.

Začine i sušeno bilje držite u staklenim hermetički zatvorenim teglicama. Najbolje bi bilo kada biste sami sušili i skladištili bilje i začine. Držite ih na hladnom, tamnom i suvom mestu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa  *Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: centarzdravlja.hr