Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravilno čuvanje namirnica: Koliki je zaista rok trajanja krompira, maslinovog ulja, zelenog čaja, začina

Pravilno čuvanje namirnica: Koliki je zaista rok trajanja krompira, maslinovog ulja, zelenog čaja, začina

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da namirnice, kao što su džemovi, ulja, sušeni začini ili žitarice, takođe imaju svoj rok trajanja, odnosno, gube svoju nutritivnu vrednost.

Zeleni čaj rok trajanja

Udeo antioksidanata u zelenom čaju nakon 6 meseci stajanja pada za čak 32%. Ti antioksidanti, poznati i kao katehini, mogu smanjiti rizik od nastanka nekih vrsta raka. No, oni su osetljivi na kiseonik i svetlost. Nažalost čajevi, za razliku od vina, s godinama ne postaju kvalitetniji.

Kako biste produžili trajanje zelenog čaja, čuvajte ga u tamnoj hermetički zatvorenoj posudici i držite ga u frižideru.

Proizvodi od paradajza rok trajanja

Konzervirani paradajz nakon 3 meseca stajanja gubi čak 50% likopena, čak i kada uopšte nije otvarana. Likopen u kečapu se takođe gubi nakon nekog vremena.

Kako biste produžili rok trajanja, sami konzervirajte svež paradajz. Nasjeckajte ga na krupnije komade i odložite u staklenu hermetički zatvorenu posudu.

Krompir rok trajanja

Udeo vitamina C u krompirima se nakon 8 meseci stajanja smanjuje za čak 40%, a i brže ako nisu čuvani na tamnom, hladnom i suvom mestu.

Kako biste produžili trajanje krompira, kupujte manje krompire koji obično sadrže više vitamin C. Kupite onoliko krompira koliko ćete pojesti unutar neke nedelje. Krompir držite u papirnim kesama jer će one sprečiti ulazak suvišnog kiseonika i svetlosti.

Maslinovo ulje rok trajanja

Nutritivna svojstva maslinovog ulja nakon 6 meseci stajanja padaju za čak 60%. Jedno istraživanje je pokazalo da bočice maslinovog ulja u domaćinstvima traju znatno duže od 6 meseci.

S obzirom na cenu maslinovog ulja, naravno da želite produžiti njegovo trajanje. Držite ga na tamnom, hladnom i suvom mestu. Ako maslinovo ulje ne koristite toliko često, kupujte manja pakovanja.

Džemovi od bobičastog voća rok trajanja

Antocijanini, koje pronalazimo u bobičastom voću, su odlični antioksidanti. Nivo antocijanina u džemovima nakon 2 meseca stajanja na sobnoj temperaturi pada za čak 23%. Istraživanja su pokazala da antocijanini imaju protiv upalno delovanje i da su jedan od najučinkovitijih vrsta antioksidanata.

Pre otvaranja džemova, držite ih u frižideru i kupite džemove koji ne sadrže dodatne šećere jer oni ubrzavaju proces padanja nivoa antocijanina.

Sušeno bilje i začini rok trajanja

Nivo kapsaicina u čili prahu nakon 9 meseci počinje drastično padati. Kapsaicin može značajno pospešiti mršavljenje i pomoći u prevenciji različitih vrsta raka.

Začine i sušeno bilje držite u staklenim hermetički zatvorenim teglicama. Najbolje bi bilo kada biste sami sušili i skladištili bilje i začine. Držite ih na hladnom, tamnom i suvom mestu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa  *Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: centarzdravlja.hr

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti