Lovorov list jelima daje fantastičnu aromu i specijalitete pretvara u pravi pikantni gurmanluk. Baš kao i kosti ribe ili tapići cimeta, ukoliko se ne odstrane iz jela pre serviranja, uvek završe na ivici tanjira nakon obroka.

Jedan od razloga zbog kojih se lovorov list stavlja ceo je zbog oštrih ivica, pa je lakše da uklonite ceo hrskav list nego da se mučite sa sitnim delovima.

S druge strane, lovorov ima veoma jaku aromu. Ako biste ga usitnili i rasporedili po jelu, njegov ukus i miris bi preovladali i zamaskirali originalnu aromu specijaliteta.

Zanimljivosti o lovorovom listu: Zašto stavljamo ceo u jelo, šta se dešava kada ga zapalimo + RECEPT za sirup protiv kašlja
Foto: Shutterstock lovorov-list-2

Ipak, lovorov list se može naći i u obliku praha, i to ponekad u raznim mešavinama začina. Ukoliko želite, možete ga i sami samleti, ali vodite računa da ne preterate kada začin dodajete jelu. Vodite računa da koristite jak blender sa oštim sečivima, kako se u mlevenom začinu ne bi našli veći oštri komadi lovora.

Kakav uticaj na vaš organizam ima zapaljeni lovorov list

Esencijalna ulja u lovorovom lišću imaju umirujuća dejstva na vaš um i telo kada ih zapalite.

Da biste umanjili stres i nervozu- samo zapalite jedan lovorov list u pepeljari, i ostavite ga da gori 10 minuta. Prostorija će biti ispunjena mirisima koji će delovati opuštajuće na sve članove vaše porodice.

Lovorovo lišće ima moćna antireumatska, antiseptička, diuretska, sedativna i antioksidantska svojstva. Lovor ima moć da popravi vaše raspoloženje, a njegovo lišće i bobice takođe se mogu koristiti prilikom tretiranja histerije, neurastenije i stomačnog gripa.

Zanimljivosti o lovorovom listu: Zašto stavljamo ceo u jelo, šta se dešava kada ga zapalimo + RECEPT za sirup protiv kašlja
Foto: Shutterstock esencijlno-ulje

Domaći sirup protiv kašlja

Sastojci:

  • 6 listova lovora
  • 2,5 dcl vode
  • 6 kašika šećera (najbolje je koristiti smeđi)
  • 1 limun

Priprema: Prokuvajte vodu. Dodajte lovor i kuvajte poklopljeno od 6-10 minuta. Izvadite listove lovora, sipajte u posudu u kojoj ćete pripremati sirup, pa umešajte šećer i iscedite limun. Dobro promešajte i pričekajte da se sav šećer istopi. Uzimajte po kašičicu nekoliko puta dnevno. Prvi dan možete uzimati po kašičicu uvek kada se javljaju intenzivni napadi kašlja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs