Kako da napravite domaći sok i džem od jagoda

Domaći sok i džem od jagoda pravi se bez konzervansa i veštačkih dodataka za održavanje svežine, pa je poželjno da ih odmah konzumirate.

Shutterstock

Ukoliko želite da jedete i pijete kvalitetno, rado ćete praviti domaći sok i džem od jagoda. Ukoliko volte jagode, možda ćete želeti da narpavite i smuti sa jagodama i jogurtom. Evo i kako da napravite domaći sok i džem od jagoda!

1. Domaći sok od jagoda

Shutterstock 

Sastojci:

  • 120 g svežih jagoda
  • 1 do 2 kašike meda

Recept za domaći sok od jagoda

U blenderu izmiksirajte jagode i med, dok smesa ne postane kašasta. Možete piti sa pulpom ili je procediti koristeći gazu. Servirajte ohlađeno.

2. Domaći džem od jagoda

Shutterstock 

Sastojci:

  • 450 g jagoda, oljuštenih i grubo iseckanih
  • 90 g šećera
  • 2 kašike limunovogsoka

Recept za domaći džem od jagoda

U loncu pomešajte jagode, šećer i limunov sok. Mešajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastvori. Povećajte toplotu do srednje visoke i dovedite smesu do ključanja. Često mešajte i gnječite jagode, dok se džem ne zgusne i mehurići potpuno ne prekriju površinu džema, oko 10 minuta. Prebacite džem u teglu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatvorite teglu i čuvajte u frižideru oko 10 dana, ili zamrznite.

Pročitajte i recept za čizkejk sa jagodama

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Pečena palačinka sa jagodama  Instagram/crowded_kitchen

StvarUkusa/L.S.