Zašto se heljda prži pre kuvanja

Pre nego što krenete da je kuvate ili da je dodate u neko jelo, heljdu obavezno propržite.

Shutterstock

Heljda je veoma zdrava, lako se priprema i što je najbitnije - nije skupa. Dolazi nam iz Azije, a postala je sve popularnija i kod nas, pa je ljudi često uključuju u ishranu. Od nje možete da napravite najrazličitija jela, ali morate da znate pravilno da je pripremite. Pre nego što dodate heljdu u supu, salatu, musaku... morate da je operete i osušite. Ali, posle toga postoji još jedna stvar koju je neophodno da uradite ako želite da heljda bude ukusna. 

Pre nego što heljdu dodate u jelo isperite je pod vodom, a onda ostavite da se dobro osuši. Ako heljdu dobro osušite to će vam omogućiti da se ravnomerno isprži. U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i stavite u njega heljdu. Vodite računa da se zrna ne osuše ili preprže. Ako želite da poboljšate ukus heljdi dodajte joj neko začinsko bilje, kao što su: ruzmarin, majčina dušica, beli luk, kurkuma...

Kada ste heljdu propržili možete da je skuvate i dodate u jelo, ali takođe ako se kuva u jelu, prethodno je propržite jer će biti ukusnija.

Pročitajte i ovo: Salata sa cvekolom i heljdom

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Slatka kaša od heljde  TikTok/courtneykiing

StvarUkusa/S.B.