Mnogi preskaču ovaj korak: Evo šta treba da uradite pre pečenja mesa da bi ispalo savršeno

Saznajte šta je potrebno da uradite pre pečenja mesa da bi ispalo savršeno.
Savet za pripremu mesa pre pečenja Foto: Shutterstock

Mariniranje mesa pre pečenja može značajno smanjiti stvaranje neželjenih jedinjenja koja se formiraju na visokim temperaturama - bez ugrožavanja ukusa.

Ključ je u antioksidansima, kiselinama i vlažnoj barijeri koju marinada stvara na površini mesa, što ublažava karbonizaciju i smanjuje „termički stres“ na samoj površini.

 Mnogi ljudi vole da peku meso na roštilju, ali treba zapamtiti da visoke temperature nose i određene rizike. Dobra vest je da se oni mogu lako smanjiti - mariniranjem najmanje 40 minuta pre pečenja, što, prema istraživačima, smanjuje stvaranje kancerogenih jedinjenja za više od 90 odsto, izveštava "Food & Wine".

Prema zdravstvenom centru UCLA, „konzumiranje mesa kuvanog na visokim temperaturama može povećati rizik od kancera“ jer izgoreli delovi „proizvode kancerogene hemikalije poznate kao heterociklični amini i policiklični aromatični ugljovodonici“.

Što je veća izloženost ovim hemikalijama, veće je oštećenje DNK i „vremenom se mogu razviti u tumore“.

Iako postoje jednostavni načini za smanjenje rizika, kao što je izbegavanje prekuvanog mesa, uklanjanje zagorelih delova i češće okretanje, stručnjaci preporučuju mariniranje kao najefikasniju opciju.

Ključ je u marinadama

Marinada od šećera i ulja može jednostavno delovati kao barijera između mesa i toplote, a zatim ono porumeni umesto mesa.

"Začini i bilje će učiniti vaše meso ukusnijim, a njihova antioksidativna svojstva mogu sprečiti stvaranje štetnih kancerogenih jedinjenja“, kaže Najdžel Brokton, potpredsednik za istraživanje u Američkom institutu za istraživanje kancera.

Iako duže mariniranje daje bolje rezultate, preporučuje se da se meso drži u marinadi do 24 sata kako bi se izbegla promena njegove teksture, pri čemu su najefikasnije kiseline poput sirćeta, soka od citrusa, vina i jogurta, i bilje i začini bogati antioksidansima poput belog luka, crnog luka, ruzmarina, timijana i origana.

Tportal/Stvar Ukusa/Aleksandra Malko