Kako pravilno umutiti margarin ili puter sa šećerom? 4 saveta za savršenu osnovu za kolače

Otkrijte 4 saveta za penasto umućeni margarin ili puter sa šećerom koji je savršena osnova za kolače.
Kako pravilno umutiti margarin ili puter sa šećerom Foto: Shutterstock

Mućenje margarina ili putera sa šećerom jedan je od najvažnijih koraka u pripremi mekih i vazdušastih kolača. Iako jednostavan, ovaj postupak u najvećoj meri utiče na teksturu testa jer se u ovoj fazi u masu unosi vazduh koji tokom pečenja podigne kolač i čini ga laganim.

1. Pripremite margarin ili maslac

Margarin ili puter moraju biti sobne temperature. Treba da budu mekani na dodir, ali ne istopljeni. Ako su hladni, neće se lepo sjediniti sa šećerom, ako su previše otopljeni ili topli, masa će biti masna i teška.

 2. Umutite šećer i margarin

Stavite margarin i šećer u činiju i počnite da mutite mikserom na srednjoj brzini. Ovaj korak bi trebalo da traje najmanje 5 minuta. Masa treba da postane svetlija, penasta i blago povećanog volumena - to znači da je u nju unet vazduh.

3. Birajte odgovarajući šećer

Kristal šećer zahteva malo duže mućenje, dok se sitniji šećer ili šećer u prahu brže sjedinjava sa margarinom. Ipak, za klasične kolače kristal šećer daje najbolju strukturu.

Oprezno sa dodacima

Ako dodajete orahe ili čokoladu, lagano ih špatulom umešajte na kraju, da ne izbijete vazduh iz penaste mase.

4. Dodavanje jaja

Jaja se dodaju tek kada je masa dobro penasta, i to jedno po jedno. Na taj način vazduh ostaje zadržan u smesi, što obezbeđuje lep rast tokom pečenja.

Pravilno umućen margarin sa šećerom deluje kao mala stvar, ali upravo je ovo ključan korak koji određuje da li ćete dobiti kolač koji je mekan, lagan i savršeno vazdušast.

Ukoliko vas interesuje još saveta za pripremu kolača, pročitajte kako da posni kolači dobiju bogat ukus bez jaja i mleka.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.