Posni kolači često nepravedno važe za skromne i slabe po ukusu, ali samo kada se pripremaju bez pravih trikova. Iskusne domaćice znaju da i u posnoj verziji kolači mogu biti mirisni, sočni i potpuno ravnopravni onim mrsnim.
Tajna je u nekoliko malih dodataka koji nadoknađuju ono što obično daju jaja, mleko i maslac. Donosimo proverene savete koji će vaše posne kolače učiniti bogatim i ukusnim, idealnim za slavu, post, praznike ili svaki dan kada želite nešto slatko, a lagano.
1. Dodajte biljne masti koje daju punoću ukusa
Umesto maslaca, koristite kokosovo ulje, posni margarin ili putere od orašastih plodova. Oni daju onu kremastu, duboku notu koja nedostaje u posnim receptima.
2. Voćni pire je najbolja zamena za jaja
Banana, jabuka ili bundeva nisu samo zamene – one obogaćuju ukus. Dodajte 2-3 kašike pirea u biskvit, 1-2 kašike u fil. Kolač će biti sočniji, mekši i puniji.
3. Dodajte mlevene orahe ili bademe u testo
Mleveni orasi, lešnici ili bademi, pojačavaju aromu, daju puniji ukus, vezuju smesu i poboljšavaju teksturu. Samo 2–3 kašike prave ogromnu razliku.
4. Kombinujte više začina
Da bi posni kolač imao „karakter“, dodajte:cimet, vanilu, muskatni oraščić, koricu limuna ili pomorandže. Korica citrusa posebno daje utisak bogatog, svežeg kolača.
5. Dodajte malo kisele vode
Trik koji daje vazdušast, mekši biskvit bez jaja. Kašika-dve kisele vode čini kolač laganijim i podiže ga.
6. Posni filovi su ukusniji sa malo džema
U posnim kremovima često nedostaje punoća – dodajte kašiku džema od kajsije ili šljiva. Dobićete jaču aromu, bolju vezu filova i prirodnu slatkoću.
7. Čokolada je uvek rešenje!
Posna tamna čokolada (sa 52 posto ili više kakaa) daje luksuzan, dubok ukus čak i jednostavnim kolačima. Dodajte je u fil, glazuru ili testo. Čak i mala količina čini kolač bogatijim.
Ako tražite posne recepte, pogledajte naše slane galete sa semenkama za post na ulju.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.