Domaća sarma je jedno od onih jela koja mogu da ulepšaju svaku trpezu, bilo da je svečana ili ne. Iako je neizostavni klasik srpske kuhinje, mnogi i dalje imaju dilemu da li se meso dinsta pre nego što se uvije u listove kiselog kupusa. Upravo taj korak je ključan za pripremu zaista neodoljive sarme.
Da li se meso dinsta pre uvijanja?
U tradicionalnoj pripremi sarme mleveno meso se ne dinsta dugo, već se kratko proprži (nekoliko minuta) samo koliko je potrebno da promeni boju i da se sastojci povežu. Cilj ovog kratkog termičkog tretmana nije da meso bude potpuno skuvano – glavni proces kuvanja odvija se kasnije, tokom dugog i laganog krčkanja u loncu.
Međutim, propržavanje mesa nikako ne treba preskočiti. Evo zašto:
- Blago prženje izvlači višak masnoće i sprečava da sarmice budu preteške i masne.
- Pomaže da se meso sjedini sa pirinčem i začinima, pa se fil ne raspada.
- Pojačava ukus jer se tokom prženja razvijaju aromatične note koje se posebno lepo osećaju u gotovoj sarmi.
Najčešće greške zbog kojih sarma nije savršena
1. Pogrešna količina pirinča
Previše pirinča isušuje fil, dok premalo dovodi do rastresite strukture i previše tečnog fila.
2. Nedovoljno proprženo meso
Ako je meso previše sirovo pre uvijanja, može biti previše masno i žilavo posle kuvanja. Kratko prženje je ključ za savršenu teksturu.
3. Slabije začinjavanje
Sarmi trebaju začini poput bibera, crvene paprike i majčine dušice. Mnogi ih preskaču, ali upravo oni daju dubinu ukusu.
4. Preslan ili prekiseo kupus
Ako je kupus previše slan, listove isperite mlakom vodom. Time ćete sprečiti da gotova sarma bude preslana.
5. Kuvanje na jakoj vatri
Sarma se krčka polako. Zbog previsoke temperature će se raspasti i neće imati vremena da razvije onaj prepoznatljivo bogat ukus.
Krstarica/Stvar ukusa/Aleksandra Malko