Sarma je klasik domaće srpske kuhinje, ali pravi gurmani znaju da se tajna njenog ukusa krije u zapršci. Baš zato je vreme da umesto teške, masne verzije, probate laganu varijantu sa malim trikom koji će vašu sarmu učiniti neodoljivom i dati joj dubinu koju je teško postići običnom pripremom.

Sve počinje vrlo jednostavno: malo brašna razmutite u hladnoj vodi, a zatim dodajte kašičicu suvog belog vina. Kratko prokuvajte smesu pre nego što joj dodate alevu papriku. 

Vino ne samo da pomaže da paprika ne izgori, već i da oslobodi svoju punu aromu koja zapršci daje dubinu koja se savršeno uklapa sa punjenjem u sarmi. Tako pripremljenu zapršku prelijte preko sarmica pred sam kraj kuvanja. 

Za još bolji efekat

možete dodati prstohvat šećera pre paprike. Šećer pojačava njenu prirodnu slatkoću.

Za najbolje rezultate, sarme kuvajte na laganoj vatri i poklopljene – sporije krčkanje omogućava da se svi ukusi lepo povežu i da vino dodatno produbi aromu.

Rezultat je sočna, mirisna sarma sa savršenom, laganom zaprškom, koja će oduševiti i one koji misle da su probali najbolju.

Mali trik sa vinom i pažljivo pripremljena zaprška čine razliku između obične sarmice i jela koje mami osmijeh i pohvale za stolom.

Ukoliko tražite još ideja za pripremu sarme, zašto ne biste probali naš recept za najbržu seckanu sarmu iz rerne.

Krstarica/Stvar ukusa/Aleksandra Malko