Kada želite da zgusnemo neko jelo ili kada pravimo čorbu koristimo zapršku. Ona se pravi od brašna i vode, kao i slatke paprike, ali danas postoje i novi recepti koji sadrže pavlaku za kuvanje ili neki drugi sastojak. Zaprška nije baš zdrava, ali čini jelo uksunijim i lepšim na oko.
Zato vam mi donosimo zdraviju verziju zaprške, koja će svako jelo na kašiku ili čorbu zgusnuti kao i prava zaprška. Da biste napravili zdraviju verziju zaprške potrebno vam je crveno sočivo.
Operite sočivo u hladnoj vodi, i dodajte ga jelu koje želite da zgusnete 15 min pred kraj kuvanja. Tokom termičke obrade sočivo će upiti dobar deo tečnosti u šerpi, pa će se potom raspasti i tako zgusnuti jelo koje pripremate. Potrebno je 100 g crvenog sočiva na 500 ml do 1 l tečnosti poput vode ili bujona. Količina naravno varira od toga šta sve stavljate u jelo i koliko želite da bude gusto.
Pročitajte i ovo: Kako se pravi zaprška
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus