Odmrzavanje pilećeg mesa može biti prava glavobolja, posebno kada ste u žurbi, a zaboravili ste da ga izvadite iz zamrzivača na vreme. Ipak, postoji jednostavan i bezbedan način da meso pripremite za kuvanje, bez gubitka ukusa i kvaliteta.

Hladna voda – brz i pouzdan trik

Jedna od najefikasnijih metoda je odmrzavanje u hladnoj vodi. Stavite zamrznuto pileće meso (najbolje prsa),  u originalnoj ambalaži ili dobro zatvorenoj kesi, u posudu sa hladnom vodom koja ima maksimalno 4 stepena.

Meso će polako početi da se odmrzava, a ključ je da vodu menjate svakih 30 minuta kako bi ostala hladna, a meso bezbedno za jelo.

Ako meso pliva na površini, dovoljno je da ga potisnete tanjirom ili manjom posudom. Za sat i po, biće spremno za pripremu, a njegov kvalitet i boja ostaće nepromenjeni.

Zašto je ova metoda najbolja

  • Sigurnost hrane: hladna voda sprečava razvoj bakterija.
  • Brzina: sat i po do potpuno odmrznutog mesa je idealno za hitne situacije.
  • Jednostavnost: minimalno pripremanja, samo posuda i malo strpljenja.

Ova metoda je posebno korisna kada shvatite da ste zaboravili da meso izvadite iz zamrzivača pre ručka ili večere. Jedini zadatak vam je da vodu redovno menjate.

Ukoliko ste zainteresovani za još trikova za meso, pogledajte kako da vam meso u gulašu ne ispadne žilavo.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.