Mnogi nisu poklonici zamrznutih namirnica jer "sveže je ipak sveže i zdravije je..."
Uvreženo je mišljenje u našem društvu da je smrznuta hrana nezdrava i samo "hitna pomoć" zaposlenim majkama koje nemaju dovoljno vremena za kuvanje pa posežu za "brzim rešenjima iz zamrzivača".
Ipak, smrznute namirnice su u većini slučajeva mnogo zdravije nego one "sveže" koje kupujete u raznim samoposlugama.
Pogledajte i 10 saveta za pravilno zamrzavanje hrane
U roku od tri dana nakon branja/prikupljanja, 80 % vitamina C iz povrća se izgubi. Zamrzavanjem svežih namirnica čuvaju se nutritivne vrednosti, ali i ukus. Bitno je da su namirnice brzo smrznute kako ne bi bilo dovoljno vremena da se stvore kristali koji će loše uticati na strukturu hrane. Zato se koristi tehnologija brzog zamrzavanja pa je duboko smrznuto povrće često zdravije od "svežeg" koje se nudi jer je u njemu zadržana većina vitamina i minerala.
Pogledajte i Kako da brzo odmrznete meso
Riba i meso zamrzava se pomoću tečnog azota na - 23 C u roku manje od jednog minuta. Stručnjaci poručuju da izbegavate korišćenje mikrotalasne rerne za odmrzavanje namirnica, a najbolji način je da smrznutu hranu stavite u lonac s hladnom vodom na sat ili dva.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: vecernji.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem