Mnogi nisu poklonici zamrznutih namirnica jer "sveže je ipak sveže i zdravije je..."
Uvreženo je mišljenje u našem društvu da je smrznuta hrana nezdrava i samo "hitna pomoć" zaposlenim majkama koje nemaju dovoljno vremena za kuvanje pa posežu za "brzim rešenjima iz zamrzivača".
Ipak, smrznute namirnice su u većini slučajeva mnogo zdravije nego one "sveže" koje kupujete u raznim samoposlugama.
Pogledajte i 10 saveta za pravilno zamrzavanje hrane
U roku od tri dana nakon branja/prikupljanja, 80 % vitamina C iz povrća se izgubi. Zamrzavanjem svežih namirnica čuvaju se nutritivne vrednosti, ali i ukus. Bitno je da su namirnice brzo smrznute kako ne bi bilo dovoljno vremena da se stvore kristali koji će loše uticati na strukturu hrane. Zato se koristi tehnologija brzog zamrzavanja pa je duboko smrznuto povrće često zdravije od "svežeg" koje se nudi jer je u njemu zadržana većina vitamina i minerala.
Pogledajte i Kako da brzo odmrznete meso
Riba i meso zamrzava se pomoću tečnog azota na - 23 C u roku manje od jednog minuta. Stručnjaci poručuju da izbegavate korišćenje mikrotalasne rerne za odmrzavanje namirnica, a najbolji način je da smrznutu hranu stavite u lonac s hladnom vodom na sat ili dva.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: vecernji.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus