Posne zamene za slatku pavlaku su dobar izbor, bez obzira da li imate alergiju na mlečne proizvode ili više volite mleko na biljnoj bazi. Srećom, postoji bezbroj opcija sa sličnom konzistencijom, teksturom i ukusom. Interesantno je da se mnoga popularna mleka na biljnoj bazi mogu pretvoriti u savršenu zamenu za slatku pavlaku, uz dodatak nekih namirnica. Ukoliko postite ili ste na režimu koji isključuje mlečne proizvode i jaja, možete da isprobate i trik kako da napravite posne beze kore. A ovi sastojci su idealni za zamenu slatke pavlake:
1. Kokosovo mleko
Čak i ako vam se ne sviđa ukus kokosa, nemojte odbaciti ovu alternativu slatkoj pavlaci. Kokosovo mleko je neophodan sastojak u mnogim različitim kuhinjama, posebno u južnoj Aziji i istočnoj Africi. Mlečno-bela tečnost dolazi od zrele kokosove pulpe, koja stvara svilenkastu i bogatu kremastu teksturu sa suptilnim ukusom. Kokosovo mleko je odlična alternativa slatkoj pavlaci, jer se može koristiti u svemu, od kafe i smutija, do supa, karija i sosova. Takođe je potpuna zamena i nisu vam potrebni dodaci, tako da možete koristiti istu količinu kokosovog mleka kao i slatke pavlake.
2. Mleko od orašastih plodova i tofu
Na tržištu postoji bezbroj mleka od orašastih plodova, od badema, indijskog oraha, makadamije, pistaća... Iako ova mleka na biljnoj bazi dobro funkcionišu u kafi i smutijima, nisu dovoljno gusta da bi se koristila kao alternativa slatkoj pavlaci. Caka je u tome da umešate drugi sastojak, poput natopljenih orašastih plodova, margarina ili običnog, mekog tofua, da bi se postigla slična tekstura i gustina slatke pavlake. Kada se izmeša i zgusne, mleko od orašastih plodova može se koristiti u istom odnosu kao i pavlaka.
3. Konopljino mleko i margarin
Konopljino mleko je superiorna opcija na biljnoj bazi jer ima mnoge nutritivne prednosti, uključujući omega-3 masne kiseline, magnezijum i vitamin D. Takođe je bogato proteinima. Slično mleku od orašastih plodova, konopljino mleko ima ređu konzistenciju, pa ga je potrebno mešati sa nečim što je masno, poput margarina ili neutralnog ulja. Treba ga koristiti u slanim jelima poput supa i sosova, jer ima zemljani i orašasti ukus.
4. Ovseno mleko i kukuruzni skrob
Kada se ovas natopi, a zatim izblendira, skrob se razlaže što rezultira glatkim i kremastim mlekom neutralnog ukusa. Ali iako je ovseno mleko gušće od drugih opcija na biljnoj bazi, možda ćete ipak morati da dodate nešto poput kukuruznog skroba ili margarina, kako biste postigli konzistenciju slatke pavlake. Ukoliko pak ne postite, možete da saznate i kako se pravi domaća slatka pavlaka.
5. Sojino mleko i ulje
Sojino mleko je bio jedan od prvih proizvoda bez mleka, koji se ikada pojavio na tržiđtu, a i dalje je jedna od najboljih opcija za kafu, kuvanje i pečenje. Da biste postigli istu gustinu kao što je pavlaka, jednostavno pomešajte 2/3 šolje sojinog mleka sa 1/3 šolje neutralnog ulja. Možete koristiti istu količinu zgusnutog sojinog mleka kao i gustu pavlaku.
BONUS VIDEO
StvarUkusa
