Jaja, tačnije belanca možete da zamenite tečnošću iz konzerve leblebija! Brojni kuvari širom sveta su eksperimentisali sa različitim sastojcima kojima bi potencijalno mogli da zamene jaja i konačno su pronašli najbolju zamenu. Tečnost iz konzerve leblebija biste svakako bacili, ovako možete da je iskoristite, naročito ukoliko postite. Tokom posta, možete da isprobate i posne špagete u sosu od humusa i spanaća.

Prednost tečnosti od leblebija jeste ta što se peni, odnosno može da se umuti u lepu penu. Tečnost je bogata supstancama koje poboljšavaju ovu njenu karakteristiku, jer seme mahunarki poput leblebija i soje sadrži albumine i globuline, iste proteine koji se nalaze u jajima, koji ih čine savršenim za pripremu kulinarskih pena. Možda će vas zanimati i kako da napravite kore za puslicu.

Ove tečnosti su takođe bogate saponinima, organskim hemikalijama biljnog porekla koje deluju kao sapun, jer se mogu rastvoriti i u masti i u vodi, a takođe mogu da pomognu u stvaranju stabilne pene. Kombinovano prisustvo albumina, globulina i saponina u tečnosti od leblebija dopirnosi tome. Možete pokušati da koristite tečnost i od drugih mahunarki, ali one neće dati tako dobar rezultat kao tečnost od leblebija. Takođe, ova tečnost od daje najneutralniji ukus. Saznajte i kako da napravite leblebije u pikantnom sosu, sa pirinčem.

Pročitajte i 7 grešaka koje treba da izbegavate kada pravite beze

BONUS VIDEO

šam od belanaca  instagram/cookistwow

StvarUkusa/L.S.