Prilikom pravljenja domaćeg sladoleda ljudi se suočavaju sa 10 ključnih problema. Ukoliko ih izbegnete, dobićete kremaste i ukusne sladolede svaki put. Nakon što pročitate svih deset saveta, pripremite domaći sladoled od nara koji je zvezda leta.
1. Formiranje kristala leda
Kristali leda se formiraju kada se molekuli vode u smesi polako zamrzavaju, omogućavajući razvoj većih kristala. Rešenje je u tome da, ukoliko koristite aparat za sladoled, posuda aparata bude potpuno zamrznuta. Takođe, da se ne bi stvarali kristali koristite stabilizatore poput 1/4 kašičice želatina ili pektina na 500 ml baze.
2. Sladoled je tvrd kao kamen
Ovo se dešava kada ima previše vode ili nedovoljno masti i šećera da bi se snizila tačka smrzavanja. Rešenje je da dodate 1-2 kašike alkohola (kao što su votka ili rum) na 500 ml baze da biste snizili tačku smrzavanja ili povećajte sadržaj masti upotrebom više pavlake ili žumanaca, da biste stvorili mekšu teksturu.
3. Mek, i previše tečan sladoled
Ovo može biti zbog nedovoljnog vremena zamrzavanja, previše šećera ili previše alkohola u smesi. Rešenje je da baza bude ohlađena na najmanje 4°C pre mućenja i da je aparat za sladoled podešen na odgovarajuću temperaturu za mućenje. Smanjite sadržaj šećera za 10-20% ako je potrebno.
4. Zgrušana osnova
Ovo se dešava kada se jaja zagrevaju prebrzo ili na previsokoj temperaturi, što uzrokuje neravnomerno zgrušavanje proteina. Rešenje je da da se smesa na laganoj vatri blago zagreva i neprestano meša. Ako se zgruša, brzo procedite smesu i odmah je ohladite.
5. Bezukusan sladoled
Ako vašem sladoledu nedostaje ukus, razlog mogu biti niske temperature koje mogu umanjiti ukus ili sastojci možda nisu imali dovoljno vremena da se natope. Rešenje je da koristite visokokvalitetne, sveže sastojke i da ostavite bazu da odstoji 4-24 sata u frižideru kako bi se ukusi u potpunosti razvili.
6. Preterano zamrznut sladoled
Preterano zamrzavnje se dešava kada je sladoled izložen vazduhu, što uzrokuje isparavanje vlage i ponovno zamrzavanje na površini, formirajući kristale leda. Rešenje je da čuvate sladoled u hermetički zatvorenoj posudi i da pritisnete plastičnu foliju direktno na površinu da biste sprečili izlaganje vazduhu.
7. Neravnomerna raspodela smese
Ukoliko komadići čokolade, orasi ili voće nisu ravnomerno raspoređeni u sladoledu, razlog je njihovo prerano dodavanje u procesu mućenja ili kada su preteške za bazu sladoleda. Rešenje je da dodate te sastojke tokom poslednjih nekoliko minuta mućenja kako biste bili sigurni da su dobro složeni, a da ne potonu na dno.
8. Previše slatko ili nedovoljno slatko
Ako je nivo slatkoće nepravilan, on čini sladoled previše slatkim ili bljutavim. Ovo može da se dešava zbog netačnih merenja, varijacija u slatkoći sastojaka ili ne uzimanja u obzir kako zamrzavanje utiče na percipiranu slatkoću. Rešenje je da probate bazu pre mućenja i prilagodite šećer po potrebi. Zapamtite, zamrzavanje umanjuje slatkoću, tako da bi vaša baza trebalo da bude malo slađa nego što želite da bude konačni proizvod. Ukoliko izbegavate slatko i imate poseban režim ishrane, saznajte i dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu.
9. Masna ili uljana tekstura sladoleda
Ovo je često uzrokovano upotrebom previše masti u receptu ili prekomernim mućenjem, što može dovesti do slepljivanja masnih globula. Rešenje je da izbegavate prekomerno mućenje i ne dodajte previše masti. Ravnoteža između masti i vode je neophodna da biste izbegli masnu teksturu.
10. Problemi sa mućenjem
Problem sa mućenjem može da se desi zbog tople smese, nedovoljnog zamrzavanja posude aparata za sladoled ili prepunjavanja aparata. Vodite računa da je posuda vašeg aparata pravilno zamrznuta i proverite uputstva za pravilnu upotrebu. Obavezno prethodno ohladite bazu za sladoled pre mućenja. Ako je vaša mašina prepunjena, neće pravilno mutiti sladoled, zato je napunite samo do dve trećine.
Pročitajte i pet posnih zamena za slatku pavlaku
BONUS VIDEO
StvarUkusa
