Kad ponestane ulja ili putera, a baš vam se jede kajgana – ne treba da idete u prodavnicu. Domaćice su doskočile i tom problemu, i to pomoću jedne sasvim obične stvari – krastavca. Nije šala, nego stvarno radi – evo kako da ispržite jaje bez kapi masnoće, a da se ništa ne zalepi ni zagori.

Saveti:

Ako tiganj već ima oštećeni nelpljivi sloj, bolje koristite papir za pečenje, silikonsku podlogu ili dodajte kap ulja.

Kako funkcioniše?

Tajna je u visokom sadržaju vode i „sluzi“ koju krastavac sadrži. Kada se njegovim sokom premaže tiganj, stvara se tanak, klizav sloj koji:

  • sprečava da se jaje zalepi za površinu,
  • blago hladi metal i smanjuje rizik od zagorevanja,
  • stvara efekat pare, pa se jaje peče nežno, umesto da se prži u pravom smislu te reči.

Kako da pripremite jaje bez ulja:

Presecite krastavac na pola. Najbolje je koristiti širi kraj. Isecite komad i njime dobro istrljajte hladan tiganj – dno i stranice – kružnim pokretima. Uključite srednju temperaturu i sačekajte da se tiganj zagreje. Razbijte jaje direktno na vlažnu površinu. Pecite na srednjoj ili nižoj temperaturi, bez poklapanja. Posle 2–3 minuta jaje će biti gotovo – i samo će se odlepiti od dna, bez tragova zagorevanja!

Trik funkcioniše i sa palačinkama, sirom u testu, pa čak i povrćem koje se peče.

Savet:

Ako je krastavac gorak – nemojte ga koristiti za premazivanje tiganja, jer se gorčina može zadržati i pokvariti ukus jela. Birajte mlade, sočne, čvrste krastavce bez semenki.

 Bonus video

00:25
Kako da se hrana ne zalepi za tiganj Izvor: Instagram/proclamationgoods