Kad ponestane ulja ili putera, a baš vam se jede kajgana – ne treba da idete u prodavnicu. Domaćice su doskočile i tom problemu, i to pomoću jedne sasvim obične stvari – krastavca. Nije šala, nego stvarno radi – evo kako da ispržite jaje bez kapi masnoće, a da se ništa ne zalepi ni zagori.
Kako funkcioniše?
Tajna je u visokom sadržaju vode i „sluzi“ koju krastavac sadrži. Kada se njegovim sokom premaže tiganj, stvara se tanak, klizav sloj koji:
- sprečava da se jaje zalepi za površinu,
- blago hladi metal i smanjuje rizik od zagorevanja,
- stvara efekat pare, pa se jaje peče nežno, umesto da se prži u pravom smislu te reči.
Kako da pripremite jaje bez ulja:
Presecite krastavac na pola. Najbolje je koristiti širi kraj. Isecite komad i njime dobro istrljajte hladan tiganj – dno i stranice – kružnim pokretima. Uključite srednju temperaturu i sačekajte da se tiganj zagreje. Razbijte jaje direktno na vlažnu površinu. Pecite na srednjoj ili nižoj temperaturi, bez poklapanja. Posle 2–3 minuta jaje će biti gotovo – i samo će se odlepiti od dna, bez tragova zagorevanja!
Trik funkcioniše i sa palačinkama, sirom u testu, pa čak i povrćem koje se peče.
Bonus video
