Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA PRŽE JAJA: Zbog toga često budu gumena, a žumance ne ostane tečno

Evo kako da ispržite jaja na najbolji mogući način.

 Kako se prže jaja Izvor: Shutterstock

Verovatno mislite da je lako ispržiti jaja, zar ne? Samo ga stavite u tiganj na nekoliko minuta i posao je gotov. Ipak, postoji ključna greška koju mnogi od nas prave svaki put kada prže jaja na oko, i zbog koje ne ispadnu toliko ukusna.

Prema savetima raznih kuvara, ono u čemu većina nas greši jeste količina ulja koju koristimo pre nego što razbijemo jaja u tiganj, jer zbog pogrešne količine jaja ne ispadaju onako kako bismo želeli.

Trik za usavršavanje hrskavog prženog jaja na oko jeste u ulju – i to u puno ulja. Prema rečima kuvara, potrebno vam je dosta ulja u tiganju da bi ova metoda funkcionisala, a ulje mora biti vruće. Proces zahteva gotovo duboko prženje jaja kako bi se postigla željena hrskavost.

Morate da se uverite da je ulje vruće pre nego što počnete da pržite jaja. Trik je u korištenju ulja koje je dovoljno vruće da jaje pucketa u ulju i mora ga biti dovoljno da pokrije dno tiganja.

Možda će vas zanimati

Da biste dobili i odozgo savršeno pržena jaja, prelijte ih kašičicom vrućeg ulja, a možete staviti i poklopac na tiganj, pa će toplina i para zatvoriti vrh, sa savršenim žumancem i mekanim belancem.

Ako više volite jaja koja nisu delimično hrskava, možete slediti ove savete Džejmija Olivera. Naime, onvaj kuvar voli pržena jaja pripremljena tako što smanjite vatru i pržite ih vrlo polako, što daje odlične rezultate, ali duže traje.

Prženo jaje ne sme biti gumeno, a žumanac treba biti poput želea. Stavite tiganj na srednje jaku vatru sa kašičicom maslaca ili ulja. Pričekajte da se zagreje i održavajte vatru na istoj temperaturi, ali jaje ne treba previše krčkati u ulju.

Zatim, nakon što se jaje prži minutu na srednjoj vatri, pospite malo krupne morske soli po vrhu, a zatim smanjite vatru na blažu temperaturu i stavite poklopac još jedan minut. Preostala toplina skuvaće površinu, pa neće biti nedovoljno kuvanog belanca, a žumance će i dalje biti zlatno, tečno i ukusno.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti