Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GREŠKE KOJE VEĆINA PRAVI KADA KUVA KAFU: Sitnice na koje niste obraćali pažnju značajno utiču na ukus omiljenog napitka

Evo kako se pravilno kuva kafa.

 Kako se kuva kafa Izvor: Shutterstock

U Srbiji je ispijanje šoljice prave kafe neraskidivi deo mentaliteta, navika, svakodnevnog života i tradicije. Kafa snažno simbolizuje zajedništvo, toplinu doma i srdačno gostoprimstvo, po čemu smo kao narod i poznati.

Kafa je, posle vode, najpopularniji napitak na planeti, a na našim prostorima dan se ne započinje bez šoljice domaće kafe.

Kuvanje kafe deluje kao jednostavan zadatak, stavite vodu u džezvu i kada provri jednostavno zakuvate, ali uprkos tome većina ljudi prilikom pripreme pravi bar jednu grešku zbog koga ona neće imati pun ukus, a u nastavku teksta saznajte koje su to.

Korišćenje vode iz slavine

Lako je zaboraviti da se kafa sastoji od približno 98 odsto vode. Unošenje hemikalija koju voda sa česme sadrži promeniće kvalitet kafe, te je zbog toga idealno upotrebiti filtriranu vodu.

Kuvate kafu na pogrešnoj temperaturi

Temperatura vode je izuzetno važna. Tokom kuvanja trebalo bi podesiti temperaturu između 90° C i 95° C. Korišćenje termometra najjednostavniji je način da proverite da li je voda dovoljno vruća, ali ako nemate pri ruci nijednu od ovih mogućnosti, vodu možete prokuvati i ostavite je da stoji oko 30 sekundi pre kuvanja.

Možda će vas zanimati

Ne merite koliko kafe dodajete

Ljudi često dodaju previše kafe da bi bila jačeg ukusa, ali ako koristite previše, rizikujete da dobijete kiseli ukus. Osim toga, uprkos onome što mislite, više kafe neće napraviti jači ukus. Postoji samo određena količina kofeina koji možete izvući iz zrna pre nego što uništite ukus, zbog vremena kontakta, brzine ekstrakcije i razmere vode i kafe. Zlatno pravilo je 2 kašićice kafe na 170 mililitara.

Količina zrna ne odgovara stilu kuvanja

Različiti stilovi kuvanja zahtevaju različite načine mlevenja kafe. To je zato što je stopa ekstrakcije taloga kafe veća ako je finije samlevena. Korišćenje finije mlevenih zrna takođe povećava vreme potrebno za prolazak vode kroz talog kafe, što povećava vreme tokom kojeg su voda i talog u kontaktu. Sve se to prevodi u ovo opšte pravilo: metode kuvanja s kraćim vremenom kontakta zahtevaju finije mljevena zrna kafe; oni s dužim vremenom kontakta zahtevaju grublje mlevena zrna.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Više na ovu temu

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Simona

A najvaznija je mesavina razlicitih vrsta kafe. Ko jos meri temperaturu vode za kafu? Ili filtrira vodu?

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti