Bešamel sos se pravi od tri sastojka — mešavine jednakih delova brašna i masti (obično putera), razmućenog sa mlekom. Glatki beli sos ima bezbroj upotreba sam po sebi ili kao sastavni deo za pravljenje drugih sosova.
Da bi bešamel sos bio ukusan francuski kuvari daju sledeće savete:
1. Mleveni muskatni oraščić ubacite u puter, po mogućnosti u braon puter.
2. Dodajte malo senfa, poboljšaće ukus.
3. Pošto može da izgori brže od drugih sosova, bešamel nikada nemojte da pravite na jakoj vatri.
4. Probajte da ga pravite sa gi puterom, jer on sprečava da sos porumeni.
5. Dodajte začinsko bilje u sos, poput majčine dušice, lovorovog lista i začine poput bibera u zrnu ili korijandera.
6. Koristite hladno mleko. Morate da koristite mleko sa visokim sadržajem masti, a da biste izbegli grudvice, mleko treba da bude hladno. Možda će vas zanimati i kako se pravi čuveni bešamel sos u posnoj varijanti.
Pročitajte i 7 saveta za pripremu najboljeg rižota
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus