Tajna savršeno mekanih palačinki: Evo šta treba da uradite da ne bi ispale žilave

Otkrijte šta treba da uradite da palačinke ne bi ispale žilave, već savršeno mekane.
Foto: Shutterstock

Palačinke su poslastica koju obožavaju sve generacije i to sa dobrim razlogom. Brzo se pripremaju, jednostavne su i mogu se filovati na mnogo načina.

Ipak, često se dogodi da umesto da ispadnu mekane i lagane, one budu žilave. Srećom, postoji jednostavan trik koji će vam omogućiti da budu savršeno mekane svaki put.

 Trik je u jajima. Umesto da ih dodajete u smesu cela, razdvojite belanca od žumanaca. Žumanca umutite direktno u smesu, dok se belanca zasebno mutite u lagani sneg pre dodavanja u smesu. To će palačinkama dati penušavu teksturu i izuzetnu mekoću.

Kako pripremiti smesu korak po korak:

1. Pripremite osnovu od mleka, brašna i žumanaca. Belanca odvojite.

2. Belanca mutite dok ne postanu penasta kao sneg.

Savet za dodatnu mekoću:

Pored odvojenog mućenja belanaca, možete dodati i jednu kašiku gazirane mineralne vode ili pola kašičice praška za pecivo u smesu.

3. Pažljivo umešajte belanca u smesu, koristeći kašiku ili špatulu, kako biste zadržali što više vazduha u smesi.

4. Pecite palačinke kao i obično - dobićete mekane, vazdušaste palačinke koje ostaju takve i kada se ohlade.

Uz ovako pripremljene palačinke, možete ih kombinovati sa omiljenim dodacima – domaćim džemom, kremom od lešnika ili svežim voćem i šlagom.

Ukoliko ste zainteresovani za još saveta za pripremu poslastica, pogledajte kako da prepoznate da li je mak gorak i užegao?

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.