OMILJENI KOLAČ KEJT MIDLTON: Čokoladni slatkiš preliven karamelom je savršeno mekan i sočan

Recept za omiljeni kolač Kejt Midlton otkrio je bivši kuvar kraljevske porodice.

Shutterstock

Vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton veoma vodi računa o ishrani i pazi na liniju, ali ponekad se počasti omiljenom poslasticom. Radi se o tradicionalnom engleskom čokoladnom pudingu koji se pravi sa urmama, a preko njega ide bogat preliv od karamele.

Iako se zove puding u pitanju je sočan, „mokri“ čokoladni kolač, čiji recept je otkrio Deren Mekgrejdi, bivši kuvar kraljevske porodice, a pravi se i više nego jednostavno.

Sastojci:

Za testo:

  • 180 g urmi
  • 250 ml vode
  • 230 g crne čokolade
  • 250 g brašna
  • 180 g šećera
  • 70 g putera
  • 1 jaje
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za preliv:

  • 250 g žutog šećera
  • 150 g putera
  • 120 ml slatke pavlake

Priprema:

Za preliv u šerpu stavite šećer, puter i slatku pavlaku i sve kuvajte na srednjoj temperaturi uz konstantno mešanje, dok se šećer potpuno ne rastopi. Trebalo bi da ima zlatastu boju karamele. Za kolač, prelijte očišćene i iseckane urme vrelom vodom, dobro promešajte i ostavite da odstoje, dok se ne ohladi i urme skroz ne omekšaju. Mikserom umutite šećer i puter, da postane penast, pa dodajte celo jaje i vanilu, pa izmiksajte još malo. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, pa to dodajte u umućenu smesu i sve sjedinite. Na kraju dodajte i urme, sve umešajte, pa dobijeno testo sipajte u posudu za pečenje obloženu pek papirom. Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Kada se prohladi sipajte preliv, ili prvo servirajte, pa svako parče posebno prelijte.

Shutterstock 

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE