Ako vam je ponestalo ideja za letnji ručak ili ne znate što biste poneli na posao, pripremite kraljevsko jelo za koje će vam trebati nekoliko lako dostupnih sastojaka.
Došlo nam je leto, vreme u godini kad težimo da jedemo laganiju hranu i što manje vremena provodimo u kuhinji. Jedan od onih recepata koje možemo napraviti brzo i jednostavno, a još ga možemo staviti između dve kriške hleba i poneti na posao, je čuvena piletina kraljice Elizabete.
Ovo jelo posluženo je kraljici na dan njenog krunisanja, a iako biste pomislili da su u pitanju skupi sastojci, zapravo je vrlo jednostavno i pristupačno. Kako biste jeli poput kraljice, trebaće vam nekoliko lako dostupnih sastojaka, čija će kombinacija ukusa oduševiti i prave gurmane.
Sastojci:
- 1 kg pilećeg filea
- 1 glavica luka
- 1 kašika karija
- 1 kašika pasiranog paradajza
- 2 tvrdo kuvana jaja
- 200 ml crnog vina
- sok jednog limuna
- 150 g majoneza
- 250 ml neutralne pavlake
- 1 lovorov list
- so, biber
Priprema:
Pileća prsa posolite, pobiberite i dodajte kari, pa pecite u rerni na 180 C oko sat vremena. Ako vam je ostalo pečene ili kuvane piletine od ručka, slobodno je iskoristite za ovo jelo. Dok se piletina peče pripremite umak. Na malo ulja propržite sitno naseckan luk da zastakli, pa dodajte paradajz, vino i limunov sok. Sve kuvajte na umerenoj vatri oko 15 minuta. Pred kraj dodajte list lovora. Kuvana jaja izblendirajte da dobijete smesu kao za paštetu, pa ih pomešajte sa skuvanim sosom. U sve to ulijte neutralnu pavlaku, pa sve dobro sjedinite. Piletinu naseckajte ili nacepkajte rukama, dodajte u pripremljeni sos i ukoliko ima potrebe dodajte još žačina po ukusu. Ovako pripremljenu piletinu možete da poslužite uz neki prilog ili samostalno uz sveži hleb i sezonsku salatu.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem