Omiljeni kolač Elvisa Prislija sa ananasom i krem sirom

Recept za sočan kolač Elvisa Prislija – biskvit sa ananasom, filom od krem sira i orasima. Jednostavan za pripremu, a neodoljivog ukusa.
Omiljeni kolač Elvisa Prislija sa ananasom i krem sirom Foto: Printscreen/Youtube/Brandie Skibinski |The Country Cook/millie2265

Kažu da je kralj rokenrola voleo sočne i bogate poslastice, a ovaj kolač nosi njegovo ime upravo zbog posebnog ukusa. Spoj ananasa, kremastog fila od krem sira i hrskavih oraha daje mu šarm koji ga izdvaja od običnih kolača iz tepsije. Idealan je za druženja, slave ili kada želite da na trpezi zablista desert koji će svi pamtiti.

Osnovne informacije

Kuhinja: američka

Tip jela: kolač 

Porcije/Količina: 12–15 parčića

Vreme pripreme: 35 minuta

Vreme pečenja/kuvanja: 30 minuta

Ukupno vreme: oko 1 sat + hlađenje

Težina: srednja

Sastojci:

  • 1 pakovanje (375 g) smeše za žuti biskvit/kolač
  • 240 ml vode
  • 120 ml ulja
  • 3 jajeta
  • 1 konzerva mlevenog ananasa u sopstvenom soku
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 kašičica ruma (opciono)
  • 200 g krem sira (omekšanog)
  • 115 g putera (omekšanog)
  • 1 kašičica vanilin ekstrakta
  • 450 g šećera u prahu
  • 100 g seckanih oraha ili pekana
Savet:

Ako želite još bogatiji ukus, orahe kratko propržite na suvom tiganju pre nego što ih pospete po kolaču.

Priprema:

Ispecite biskvit

Uključite rernu na 175 °C i podmažite tepsiju 33×23 cm. Umutite smesu za biskvit sa vodom, uljem i jajima prema uputstvu sa pakovanja. Sipajte smesu u tepsiju i pecite dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suva. Ostavite da se ohladi na rešetki. Izbockajte ohlađen kolač štapićem ili viljuškom po celoj površini.

Dodajte sloj ananasa

U šerpi pomešajte mleveni ananas sa sokom i smeđi šećer. Kuvajte 2 minuta, stalno mešajući, dok se šećer ne otopi. Sklonite sa vatre i dodajte rum (ako koristite). Dok je mešavina još vruća, ravnomerno prelijte preko kolača da upije sokove. Ostavite da se potpuno ohladi.

Napravite kremasti fil

Umutite krem sir i puter dok ne postanu glatki i penasti (2–3 minuta). Dodajte vanilu i postepeno umešajte šećer u prahu, stalno muteći. Na kraju umutite još par minuta da fil postane svetao i kremast.

Završite kolač

Premažite ohlađeni kolač filom od krem sira. Pospite seckanim orasima ili pekanima. Pokrijte i ostavite u frižideru minimum 4 sata ili preko noći pre služenja.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Očistite ananas bez noža Izvor: TikTok/melaniejadedesign