U "Mikser hausu" (Karađorđeva 46) 15. septembra u periodu od 12 do 14 časova, biće predstavljena radionica "Ljubičasto", u okviru koje će prijavljeni učesnici zajedno sa Nadom Ličinom iz organizacije "Na putu zdravlja" pripremati meni isključivo od ljubičastih namirnica: ljubičasti smoothie, hladnu ljubičastu čorbu, ljubičasti namaz i toplu salatu u istoj boji.

U istom terminu najmlađe posetioce očekuje kreativna radionica na kojoj će mališani saznati kakve se sve zanimljive lutkice mogu napraviti od kuhinjskog alata koji svi imamo u kući – varjače.

Kako je gastronomija u Srba uopšte postojala pre paprike, paradajza i čokolade? Da li se Srbin uopšte mogao zvati takvim bez pasulja, papričice, proje i rakije-mučenice?

"Postojala je i mogao je", kaže istoričarka umetnosti i gastroheritolog Tamara Ognjević, autor projekta "Živeti prošlost – Srpska srednjovekovna gastronomija", koja će od 14 časova održati predavanje o tome šta se zaista jelo u srednjovekovnoj Srbiji.

Zahvaljujući saradnji "Artis Centra", koji je nosilac ovog jedinstvenog istraživačko-umetničkog projekta, i "Miksera", publika će biti u prilici da od etnoarheloga Biljane Đorđević sazna kako je srednjovekovna žena morala da napravi sopstveno posuđe za kuvanje, šta je i kako se koristi takozvana ženska crepulja.

Mikser haus očekuje oko 50 izlagača - najboljih domaćih proizvođača vina, sireva, slatkiša, organske hrane, proizvođači kuhinjske opreme i posuđa.