Ovaj svetac u narodu je poznat kao strog i pravičan, a i kao poštovalac strogih etičkih vrednosti. 

U gotovo svim legendama on je predstavljen kao neko ko upravlja prirodnim pojavama, pa je očekivano da baš na njegov dan bar malo zagrmi.

Sveti Ilija se po predanju popeo na nebo u vatrenim kočijama koje vuku četiri konja, pa je očekivano da se na današnji dan nebo naoblači, munje zasevaju i počne da grmi, jer se smatra da se to zapravo čuje tutnjava njegovih kočija. On je jedan od svetaca koji se smatra živim svecem.

Po narodnom verovanju na ovaj dan pčelari izvlače med iz svojih košnica. Med koji se danas uzme iz košnica smatra se lekovitim i služi se obavezno ukućanima i deci da budu cele godine zdravi.

Pročitajte i: Sočne medene kocke

Osim toga majka i domaćica treba svoju decu da namaže tim medom po obrazima da budu napredni i uspešni u toj predstojećoj godini. 

Sveti Ilija je zaštinik vazduhopovaca, a na njegov dan ne biste trebali da radite u polju. Osim toga dobro je poznata izrek "Posle Svetog Ilije sunce sve milije", što znači da se i vreme menja. Po narodnom verovanju do podne je leto, od podne jesen pa bi trebalo izbegavati i kupanje u dubokim vodama, jer se i one preobraze. 

On je svetac koji upravlja vremenskim prilikama, on i verdri i oblači, odlučuje gde će pasti kiša, a gde će sijati sunce.

Danas odmarajte, spremajte neka lepa jela svojim ukućanima i uživajte.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: stvarukusa.rs