Ova tri praznika u našem narodu bude veliko interesovanje. 

Blaga ili Blažena Marija je po narodnom verovanju sestra Svetog Ilije. U svojoj mladosti je bila grešnica ali ju je Isus izbavio od grehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovedi. Nakon Hristovog vaskrsenja, ona je postala propovednica i umrla mirno, u dubokoj starosti. Narod je slavi kao blaženu i njen dan naziva “blagim”. Ona se naročito poštuje kod žena, pa se smatra da se na taj dan ne rade kućni poslovi kao ni poslovi u polju. 

Veruje se da dobre i poštene žene imaju zaštitu ove svetice.  Takođe se veruje da ako žene na njen praznik odu u crkvu, zapale sveću i pomole joj se mogu da traže da im ispuni jednu želju. 

S obzirom da joj je brat Sveti Ilija i na današnji dan je moguće da se začuje grmljavina i da zasevaju munje, jer je to znak da brat i sestra razgovaraju. 

Pročitajte i: Osvežavajući kolač sa višnjama i šlagom

Običaj farbanja uskršnjih jaja u crveno prema nekim legendama potiče upravo od ove svetiteljke. Nakon Isusove smrti legenda kaže da je upravo Marija Magdalena otišla u Rim kod cara Tiberija i odnela mu crveno bojeno jaje, pa ga pozdravila rečima: “Hristos vaskrse!” 

Ona je optužila Pontija Pilata, rimskog prokuratora u Judeji, da je nepravedno osudio Isusa Hrista, nakon čega je on premešten u Galiju. 

Na ovaj dan žene treba da idu u crkvu, da spremaju ukusna jela i počaste svoje ukućane, a ova svetica će se pobrinuti da se domaćici ispune očekivanja i želje. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: stvarukusa.rs