Širom sveta danas se obeležava svetski Dan palačinki.
U hrišćanskoj tradiciji, Dan palačinki se još naziva i Palačinka utorak, munjeviti utorak ili debeli utorak.
Utorak, ove godine 5. mart, nosi ovaj naziv jer se na današnji dan jedu palačinke. To je tradicija koja potiče iz vremena kada su se bogate namirnice jele dan pre Dana palačinki kako bio nakon toga mogao da počne post.
Kuvar pape Gelacija Prvog, napravio je prvu palačinku još u 5. veku.
Ovu slasnu poslasticu napravio je tako što je umesio vodu, jaja i brašno, kako bi nahranio mnogobrojne hodočasnike. Jelo je nazvao placenta ili ploča.
Ovaj izum se ispostavio odličnim, s obzirom da se može jesti u slatkoj i slanoj varijanti, a neretko i bez ičega.
Recept za palačinke je vremenom napredovao. Sada postoje Američke palačinke, palačinke sa pivom, kao i torta od palačinki.
Jedan od velikih osvajača, Napoleon, pekao je palačinke uoči svake bitke, u nadi da mu ni jedna neće zagoreti jer bi u suprotnom to bio loš znak.
Ako i vi obožavate ovu poslasticu u linku ispod pogledajte najlepše recepte za ovaj savršeni dezert.
Izvor: stvarukusa.rs
Mekani crno-beli rolat
Jednostavna pita sa kupusom
Lagane lazanje sa bundevom i sirom
Salata od šampinjona sa dresingom od maslinovog ulja i belog luka
Rolat sa krem sirom i paradajzom