Širom sveta danas se obeležava svetski Dan palačinki.

U hrišćanskoj tradiciji, Dan palačinki se još naziva i Palačinka utorak, munjeviti utorak ili debeli utorak.

Utorak, ove godine 5. mart, nosi ovaj naziv jer se na današnji dan jedu palačinke. To je tradicija koja potiče iz vremena kada su se bogate namirnice jele dan pre Dana palačinki kako bio nakon toga mogao da počne post.

Kuvar pape Gelacija Prvog, napravio je prvu palačinku još u 5. veku.

Ovu slasnu poslasticu napravio je tako što je umesio vodu, jaja i brašno, kako bi nahranio mnogobrojne hodočasnike. Jelo je nazvao placenta ili ploča.

Ovaj izum se ispostavio odličnim, s obzirom da se može jesti u slatkoj i slanoj varijanti, a neretko i bez ičega.

Recept za palačinke je vremenom napredovao. Sada postoje Američke palačinke, palačinke sa pivom, kao i torta od palačinki.

Jedan od velikih osvajača, Napoleon, pekao je palačinke uoči svake bitke, u nadi da mu ni jedna neće zagoreti jer bi u suprotnom to bio loš znak.

Ako i vi obožavate ovu poslasticu u linku ispod pogledajte najlepše recepte za ovaj savršeni dezert.

JEDNOSTAVNO SAVRŠENE: Saveti koji će vam pomoći da vam palačinke budu vazdušaste i meke!

BOLJE OD AMERIČKIH: Napravite preukusne ŠVEDSKE PALAČINKE!

KREMASTO I UKUSNO: Palačinke sa piletinom i pečurkama

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs