Svako od nas ima svoj omiljeni način ispijanja kafe i omiljenu kafu, ali jedno je svima zajedničko kafa je povod za druženje, lepe trenutke i prijatne razgovore. Još kad se umeša u neki kolač nastaje pravo zadovoljstvo za sva čula. Takav je ovaj kolač sa orasima u koji možete dodati nekoliko kašičica vaše omiljene kafe i tako dati potpuno nov ukus ovoj poslastici.
Sastojci:
Kora:
- 7 jaja
- 150 g šećera
- 5 kašika kafe
- 7 kašika ključale vode
- prstohvat soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 g brašna
Fil:
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 3 kašike kafe
- 250 g putera
Priprema:
Umutiti žumanca sa 100 g šećera.U vreloj vodi rastopiti kafu i dodati žumancima. Sve umutiti. Odvojeno umutiti belanca sa prstohvatom soli i uz dodavanje ostatka šećera. Sjediniti smesu od žumanaca i belanaca, lagano promešati, pa dodati brašno i prašak za pecivo. Sve lagano promešati varjačom. Zagrejati rernu na 180 stepeni i u obložen pleh dimenzija 25 x 35 cm istresti smesu za koru i peći 15 – 20 minuta, zavisno od rerne. Pečenu koru ohladiti pa iseći na 2 ili 3 dela zavisno od toga koliko vam naraste. Za fil umutite jaja sa šećerom, pa dodati kafu i sve zajedno staviti na paru da se kuva. Kada se zagreje kuvati bar 10 minuta uz mešanje. Fil je gotov kada ostaje trag za varjačom. Pazite da ne prekuvate, ne treba da se vidi dno kada povučete varjaču. Ostaviti da se ohladi. Umutite puter pa mu dodati ohlađen fil i umutiti. Premazati filom sve tri kore i posuti orasima. Ostaviti da odstoji pa poslužiti uz šoljicu omiljene kafe.
Bilo da birate tradicionalnu domaću ili modernu kafu u kapsulama, savetujemo da odabere što kvalitetniji blend. Naš savet je da probate Costa Coffee kapsule.
Specifično za Costa Coffee je to što je zbog nastajanja njihovog siganture blenda testirano 112 brendova kafe, tako je dobijena mešavina koja je dostojna kolača sa reputacijom svetske dame kakva je bila Džeki Kenedi! Ne brinite, svi sastojci ovog recepta kao i Costa Coffee kapsule za sve tipove aparata su dostupni u širom maloprodajnih objekata. Čekaju vas za pripremu savršenog uživanja.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus