Sezona kajsija je uveliko u toku, a kako se ubrajaju među najzdravije voće, dobro je sačuvati ih u raznim oblicima i za kasnije. Veoma su hranljive, sadrže veliku količinu najbitnijih vitamina, kao što su A, C i E, a ujedno i imaju malo kalorija. Uz sve to su i neverovatno ukusne, a svi znamo da su najbolje kiflice upravo sa džemom od kajsija. Zato smo za vas pripremili najbolji recept i to bez šećera.

Za pripremu su vam potrebne samo zrele kajsije, jedna dublja šerpa, tegle i pouzdana ploča za kuvanje, da sve prođe brzo i efikasno!

Sve što treba da uradite je da dobro operete kajsije i odvojite ih od koštica, ali i flekica i truleži. Koštice možete odmah izlomiti i izvaditi srž, kako bi svaki dan uzeli dve do tri, jer su poznate kao veoma zdrave. Nakon što se dobro očistili kajsije, stavite ih u šerpu i lagano kuvajte uz povremeno mešanje i dobićete divan džem. Nikakvu tečnost ne treba dodavati, jer će kajsije same odmah pustiti sok i u njemu se krčkati. Ukoliko želite možete dodati malo vanile da ukus bude bogatiji.

n180_apricot_-_halves_final.jpg
Promo 

Kada ste završili sa kuvanjem, vreme je da džem sipate u tegle do vrha i zatvorite ih metalnim poklopcem. Napunjene tegle, okrenite naopako, na poklopac, pokrijte ubrusom i ostavite da se ohlade. Kada se potpuno ohladi vratite teglu u prvobitni položaj i odložite u ostavu. Džem je prijatnog ukusa, ali je malo kiselkast jer ne sadrži šećer. Jednom kada teglu otvorite čuvajte je u frižideru. Ovako vakumiran džem može da stoji par godina.

Kasnije džem možete koristiti za brojne slatke specijalitete, kao fil za krofne, torte, kolače i naravno za palačinke. Takođe, s obzirom na to da je ovo prirodan recept bez šećera i konzervansa može se davati i kao kašica bebama prilikom prelaza na nemlečnu ishranu.

Sigurno kuvanje maksimalnom brzinom

Kako biste dodatno olakšali pripremu, koristite Gorenje ploče koje pružaju istinski uglađeno iskustvo spremanja hrane. Bilo da se odlučite za staklokeramičke ili kombinovane, mnoštvo fino podešenih funkcija pojednostaviće vaše korišćenje površine za kuvanje. 

Gorenje kombinovane ploče za kuvanje zahvaljujući PowerBoost funkciji koja pojačava grejanje, obezbeđuju znatno kraće vreme zagrevanja. Potrebno je samo 5,7 minuta da proključate dva litra vode sa 15˚C na 90˚C, što je polovina vremena od uobičajenih HiLight ploča.

flush_installation_omniflex_2018.jpg (1).jpg
Promo 

Staklokeramičke ploče uz pomoć opcije StopGo mogu da zaustave kuvanje i nastave sa istim parametrima nakon što se ponovo pokrenu. Uz sve to, one se i brinu da jelo ostane toplo i za one koji zakasne. StayWarm održava hranu na konstantnoj temperaturi 70˚C do vremena kada je predviđeno posluživanje jela. Hrana zadržava svoje originalne ukuse i temperaturu sve do posluživanja.

Moderni dizajn, kontrola na dodir, maksimalne temperature, kao i tajmer koji se može postaviti i do 99 minuta učiniće da kuvanje bude uživanje. Kada krenete da koristite Gorenje ploču, zapitaćete se kako ste ranije funkcionisali i pripremali hranu bez nje.