03. decembar - Sombor - Međunarodni festival vina i hrane
Turistička organizacija Grada Sombora po treći put organizuje „Ravangrad Wine Fest“ koji će ove godine biti održan u kristalnoj sali Hotela “InterNacion“, Trg Republike 1.
III Međunarodni festival vina i hrane „Ravangrad Wine Fest“ okupiće vinare iz Srbije i zemalja iz okruženja. Kako je uz dobro vino neophodna i dobra hrana, III Međunarodni festival vina i hrane „Ravangrad Wine Fest“ na istom mestu ponudiće posetiocima i gastro-kutak sa hranom karakterističnom za ovo podneblje.
Festival počinje u 14, i traje do 20 časova. Dobroj atmosferi, osim vina i hrane, doprineće i Tamburaški orekstar Đure Parčetića .
Ulaznica za posetioce je 250,00 dinara (uključuje staklenu vinsku čašu, degustaciju vina i hrane, pristup događajima na Festivalu i katalog Izlagača).
Turistička organizacija Sombor
+381 (0)25 434 350
+381 (0)25 434 330
http://www.visitsombor.org
09. i 10. decembar - Beograd - VIII beogradski salon vina
Glavni program Salona obuhvata degustaciju 500 vina (101 vinarska kuća, 15 zemalja), koji se odvija u salama: Kristalna dvorana i Beograd-Budva. U Kristalnoj dvorani predstaviće se ukupno 81 vinarska kuća, iz Srbije i sveta. U salama Beograd-Budva predstaviće se 20 stranih vinarskih kuća
“In Vino” 011/ 2455 986, www.invino.co.rs
10. decembar - Perućac - Festival posne hrane
U hotelu Jezero na Perućcu 10. decembra biće održano takmičenje u pripremi posnih jela "Stiški sto posne hrane". Nadmetanje je organizovanu u više kategorija: takmičenje ugostiteljskih škola, takmičenje pojedinaca i nadmetanje organizacija koje se bave ugostiteljstvom. Osnovna ideja ove manifestacije koja traje već četrnaest godina jeste da se spoje tradicija i savremeni trendovi u pripremi posnih specijaliteta a da se načinima serviranja hrana predstavi kao praznik za sva čula. I za vreme posta može se uživati u dobrom zalogaju!
10 - 11. decembar - Brograd - V Rakija Fest
V Rakija Fest, internacionalni sajam rakije i najjačih ukusa Srbije pod sloganom „Ljuto i slatko“ u organizaciji Rakia Bara i Udruženja proizvođača prirodnih voćnih rakija “Najjači ukusi Srbije”, pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije i podršku Turističke organizacije Beograda održaće se 10. i 11. decembra u Belexpocentru.
Ova najznačajnija manifestacija o rakijama ove godine ima cilj da kroz prezentaciju kombinovanja sa hranom, čokoladom i kafom najpoznatijem srpskom brendu dodeli karakterne osobine koje se nalaze između dve krajnosti - ljuto i slatko.
Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa istorijatom i načinom proizvodnje rakije kroz degustaciju voćnih rakija oko 50 proizvođača iz Srbije i inostranstva, kao i da prisustvuju pripremanju koktela sa rakijom, kulinarskom show-u koji podrazumeva kombinovanje hrane i rakije i kombinovanje čokolade i rakije, flair bartendingu....
„Rakia bar“ 011/ 2438 876
www.rakijafest.com
10. decembar - Vršac - Praznične đakonije
Manifestacija “Praznične đakonije” u organizaciji Turističke organizacije opštine Vršac je izložba praznične trpeze, domaće radinosti, suvenira i raznih đakonija.
Kao nova manifestacija ovog tipa osmišljena je i kao izložba hrane i to baš u vreme slava i dočeka Nove godine sa ciljem upoznavanja posetilaca sa starim jelima sa našeg područja.
Manifestacija će biti održana u velikoj sali Hotela Srbija, a prijavu možete izvršiti na sajtu http://www.to.vrsac.com
17. decembar - Bački Petrovac - Božićni bazar
Na Trgu Slobode u Bačkom Petrovcu po drugi put biće održan Božićni bazar. Ovogodišnja manifestacija će osim kulturno-umetničkog i zabavnog dela, uz kulinarske specijalitete, imati i humanitarni karakter. Organizator manifestacije je Opština Bački Petrovac.
19 - 27. decembar - Dolovo - "Dolovački sajam vina"
I ove godine će se u organizaciji Udruženje "Sveti Trifun", MZ Dolovo i JKP "Dolovi" organizovati Dolovački sajam vina.
JKP "Dolovi" 013/ 634 703
21. decembar - Beograd - "Festival slava i pravoslavlja - Slavagastro"
Cilj organizatora manifestacije je da okupi profesionalce iz sveta ugostiteljstva, da podstakne i ohrabri kulinare, restoratere i menadžere ugostiteljsko-turističkih objekata, da prihvate izazov novog vremena, da usvoje novine koje pridonose podizanju kvaliteta proizvoda, boljoj radnoj efikasnosti i profitabilnosti i da spremno dočekaju zahteve gosta u vremenu koje dolazi.
Sacen International 011/ 2472 710, 063/ 225 422
kraj decembra - Kruševac - "Rakijada"
Turistička organizacija Kruševac
+381 (0)37 445 180
+381 (0)37 445 180
+381 (0)37 440 332
http://www.turizamkrusevac.com
Kulinarski događaji u decembru
Festivali posne hrane, vina i rakije u decembru predstavljaju zagrevanje za božićne i novogodišnje praznike.
Objavljeno 29.11.2011. 13:13h
Ni haljina, ni šorts, ovo je najudobniji za leto: Nosi se u svim prilikama, ovako ga kombinuju žene sa stilom
Zbog "Dare iz Jasenovca" je cela Srbija plakala: Izrasla je u pravu lepoticu, a evo kako izgleda i kako živi
Domaći gel zbog kog vam nikada neće trebati botoks: Koristi se već od 30. a i starije žene se kunu u njega
Hrana koja briše celulit: Ako želite da se sredite za plažu, 2 namirnice stavite na vrh liste i jedite često
Japanska tajna mladosti: Gimnastika mako-ho ima 4 vežbe, a zaustavlja vreme, prkosi gravitaciji i donosi sreću
Da li imate prirodni magnetizam? Prvo što vidite otkriva da li vas svi odmah upamte ili se uvek opet upoznate
7 ručkova za 7 dana bez mesa, ali sa visokim nivoom proteina: Rernu nema potrebe da palite, obroci su vrlo ukusnu i zdravi, a veoma zasitni
3 predloga za ukusan ručak od tikvica: Svaki se sprema očas posla, a veoma je izdašan
Uštipci od tikvica kojima niko ne može odoleti: Zdravo jelo koje se ne odbija
Kada pohujete meso, obavezno dodajte 1 sastojak: Biće savršeno sočno i mekano
7 letnjih ručkova za 7 dana: Ne zna se koji se lakše i brže sprema, a svaki je preukusan i zasitan
Posne pamuk krofne po receptu sa Svete Gore: Ne postoje lepše od njih, a svakome iz prve uspevaju
Kad profesionalni kuvari prave punjene paprike uvek dodaju ovaj začin: Kažu da jelo podigne na viši nivo
Jelovnik za prvu nedelju Petrovskog posta: Jelovnik za 7 dana najukusnije tradicionalne posne hrane
Domaće lepinje: Ima li išta lepše od mirsa i ukusa domaćeg testa
Umesto prezli u faširane šnicle stavite ovaj sastojak: Spolja će biti hrskave, a iznutra mekane i sočne
Još iz kategorije
Pita bez kora od tikvica i šarenog povrća
Kolač sa kajsijama i belom čokoladom
Testenine sa piletinom i tikvicama u pesto sosu
Turska limunada sa pomorandžom
Tri salate sa krastavcima koje ćete jesti celo leto