Ako se prošle godine niste potrudili da svoj automobil zamenite biciklom, uprkos tome što smo živeli u „Internacionalnoj godini održive energije za sve“, neka u 2013. kinoa, ili „pirinač Inka", kako je neki nazivaju, postane deo vaše trpeze.
Zašto? Zato što je ova biljka jedna od najhranljivijih namirnica na svetu – kuva se slično kao pirinač, ne sadrži gluten i prepuna je vitamina i minerala. Toliko da čak i Nasa planira da je uvrsti u meni svojih dugih svemirskih putovanja.
Visok sadržaj proteina, malo šećera i nimalo glutena, čine ovu namirnicu idealnom za svačiju ishranu, a posebno za osobe sa dijabetesom, celijakijom ili drugim oboljenjima koja stvaraju preosetljivost na gluten.
Izveštaj iz 2010. godine objavljen u časopisu Science of Food and Agriculture opisuje kinou kao „sjajan primer funkcionalne hrane koja cilja na smanjenje rizika od najrazličitijih oboljenja“, što uključuje bolesti srca, rak i već spomenuti dijabetes. Spisku magičnih svojstava kinoe se može dodati i to da je ona antioksidans.
Kinoa se često definiše kao žitarica, ali je genetski drugačija od kukuruza i pšenice. Rođaka je repi i spanaću, a iako se u ishrani prvenstveno koristi zrno, njeni listovi su takođe jestivi. Ipak, kinoa sadrži i brojne vrline žitarica – pomaže u kontroli holesterola, arterijskih zakrčenja i gojaznosti – ali za razliku od žitarica ne izaziva smetnje u varenju.
Španski konkistadori su je smatrali đubreton, ali je sada kinoa luksuzna namirnica koja se prodaje u dobro opremljenim prodavnicama zdrave hrane. Zato, najveći problem u uvođenju kinoe u redovnu ishranu može biti njena visoka cena – obično tri puta viša od većine žitarica.
Ova visoka cena je, međutim, mač sa dve oštrice za proizvođače kinoe. Potražnja za kinoom, naročito u Sjedinjenim Državama, pokrenula je rast cena namirnice koja je uglavnom bila deo trpeze siromašnih farmera iz Bolivije i Perua, gde se lako uzgaja. Svetska potražnja sada, učinila je kinou izvoznom robom – suviše skupom za lokalno stanovništvo, koje se njome hrani vekovima.
Ironično, vlada Bolivije najavila je mogući porast neuhranjenosti u regionima u kojima se uzgaja kinoa, kao posledicu rasta popularnosti ove biljke.
Ujedinjene nacije, ne potpuno nesvesne ovih komplikacija svetskog tržišta hrane i pritiska na krhke sisteme tradicionalnih društava, očekuju da će godina posvećena kinoi „podići javnu svesnost o nutritivnim, ekonomskim i kulturnim svojstvima kinoe“, kako njeni drevni uzgajivači ne bi trpeli posledice.
U međuvremenu, severnoamerički farmeri pokušavaju da uzgajaju kinou duž planinskih regija Kolorada. Ako u tome uspeju i proizvodnja dostigne nivo potražnje, cena kinoe će se možda spustiti… tokom 2014. godine, na primer, koja će za Ujedinjene nacije biti „Internacionalna godina Kristalografije“.
Izvor: nationalgeographic.rs
Još
KategorijeOstalo
Tema portala
NaslovnaNajnovijePraznici i slaveReceptiDesertiPosna jela Kuhinje sveta Trikovi i savetiZanimljivosti
© 2025 MONDO, Inc. Sva prava zadržana.
Ujedinjene nacije 2013. proglasile godinom kinoe
Biljka neverovatnih hranljivih i lekovitih svojstava, ali i njeni drevni južnoamerički uzgajivači, biće u centru pažnje tokom ove godine...
Objavljeno 10.01.2013. 8:41h
Kada se kleči u pravoslavnoj crkvi? Jedno pravilo važi za Veliki post, a mnogi ne znaju za glavnu zabranu
Prva stvar koju svi primete u vašoj kuhinji: Dali ste silne pare majstorima, ali konačni efekat je katastrofa
Najtiši ubica među karcinomima mi je uzeo oca: Ćerka upozorava na znak bolesti koji niko ne sme da ignoriše
Šta vas koči da uspete? Odaberite spiralu i saznajte da li nedovoljno volite sebe ili pomno slušate druge
Kako da sprečite da vam se korektor "zgužva" ispod očiju? Profesionalci dele 4 trika idealna za žene od 50+
U kojim godinama će vam se život dramatično promeniti? Datum rođenja otkriva kada i u čemu dolazi do obrta
Najboji prirodni način farbanja jaja u jarko crvenu boju star 50 godina: Potrebna vam je samo 1 namirnica
Ruskinje najviše vole ovako da farbaju uskršnja jaja: Hladno bojenje daje najlepše šare duginih boja, rezultat svakog oduševi
Najlepša crvena jaja za Vaskrs dobićete uz ova 4 prirodna trika: Zaboravite na hemikalije i veštačke boje
Vaskršnja pogača: Mekana kao pamuk, a može čak i dete da je napravi
Najkremastija torta na svetu bez pečenja i jaja: Pravi se sa svega 20 minuta, a ukusom osvaja i najveće sladokusce
EVO KAKO DA DOBIJETE PRIRODNO CRVENU BOJU JAJA BEZ HEMIJE: Tehnika stara 50 godina! (RECEPT)
Recepti za 7 kremastih salata bez majoneza i pavlake: Savršeno se kombinuju sa mesom, a prave se začaš, idealne za vaskršnju trepzu
Vaskršnja torta gotova za 15 minuta: Kremasta je i ukusna, a nema jeftinije i lakše
Tanja je uzela 10 žutih, domaćih jaja i obojila ih sa čajem: Evo kako da dobijete vaskršnje jaje zvano "Zvezdano nebo"
Recept za najlepši starinski slovački kolač od 2 sastojka: Neodoljivo hrska i topi se u ustima, a sve sastojke imate već u kuhinji
Još iz kategorije
Ljudi koji su uvek u formi uvek sede ovako: Toliko je jednostavno, a besplatno za sve koji žele da žive dugo
Kako da proširene pore budu manje vidljive? 3+1 koraka učiniće vašu kožu instant mekom i blistavom
Švedska dijeta je idealna za mršavljenje pre leto: Drži se samo 13 dana, odlična za metabolizam i zdravlje srca
Kako ovog proleća nosimo farmerke? Donosimo 7 trendova koji osvežavaju denim i daju mu moderan twist
Druga polovina aprila donosi preokret za ova 2 horoskopska znaka: Ko će osetiti snažan povratak ravnoteže?
Duran Lantink je novi kreativni direktor brenda Jean Paul Gaultier: „Sada je vreme za promene“, otkrio je za ELLE
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.