Taste the world from your kitchen: Piri Piri piletina, jelo iz pospanog portugalskog sela

U potrazi za autentičnom Piri Piri piletinom, put će vas odvesti u Portugal, u Algarve, gde drema malo selo Guia jer se u zapisima o kulinarstvu, baš ovo seoce navodi kao kolevka čuvene delicije.

Promo

Na mnogo načina Piri piri piletina predstavlja vekove istraživanja. Komplikovano poreklo ljute paprike koje sosu Piri Piri daje vatren ukus, prati put od Evrope preko Južne Amerike do Afrike i nazad.
Ljute papričice, savršeno pogodne za uzgoj na mirnom algarvijskom suncu, sve dok Portugalci koji su emigrirali u Afriku nisu njihovo seme posejali po Mozambiku i Kabo Verdeu, gde su postali oslonac lokalnih kuhinja. Lokalna gastronomija, inspirisana čili papričicom, usled raznih previranja, proširila se po svetu.
Sa korenima koji se protežu još u 15. vek, najpopularnije jelo Algarve ostaje čuvena Pir Piri piletina iz sela Guia. Mi vam prenosimo atmosferu pospanog portugalskog seoca i Piri Piri piletinu donosimo u vaše letnje veče. Gurmani širom sveta slažu se da je ovo Kolumbovo najznačajnije otkriće. 

Krenite sa nama na još jedno kulinarsko putovanje. 

Sastojci za četiri osobe:

4 bataka i karabatka (sa kožicom, sa ili bez koske)

Piri Piri sos:

1 manja glavica crnog luka
2 čena belog luka,
3 ljute papričice
sok od jednog limuna
6 kašika maslinovog ulja
1,5 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica dimljene mlevene paprike
1/2 kašičice origana

Marinada:

1 čen belog luka
malo maslinovog ulja
malo crvene, slatke paprike

Za pripremu:

Piri Piri sosa potrebno je sve sastojke za sos ubaciti u blender. Blendirati dok smesa ne postane kompaktna. Sos se može procediti kako bi se odstranile mrvice povrća ili koristiti bez ceđenja.

Piletinu oprati i dobro osušiti ubrusom.

Sjediniti sve sastojke za marinadu, pa ih preliti preko piletine sa svih strana. Ovako mariniranu piletinu potrebno je ostaviti u frižideru bar dva sata pre pečenja ili preko noći.

Kada je piletina odležala u marinadi, staviti je na pečenje u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Peći oko 18 minuta.

Prethodno pripremljen Piri Piri sos premazati obilno preko pečene piletine. Meso vratiti u rernu da se peče još 10 minuta.

Piletina je spremna kada je korica rumena i hrskava.

Služiti toplo uz dodatak sezonske salate i krompirića.