Na mnogo načina Piri piri piletina predstavlja vekove istraživanja. Komplikovano poreklo ljute paprike koje sosu Piri Piri daje vatren ukus, prati put od Evrope preko Južne Amerike do Afrike i nazad.
Ljute papričice, savršeno pogodne za uzgoj na mirnom algarvijskom suncu, sve dok Portugalci koji su emigrirali u Afriku nisu njihovo seme posejali po Mozambiku i Kabo Verdeu, gde su postali oslonac lokalnih kuhinja. Lokalna gastronomija, inspirisana čili papričicom, usled raznih previranja, proširila se po svetu.
Sa korenima koji se protežu još u 15. vek, najpopularnije jelo Algarve ostaje čuvena Pir Piri piletina iz sela Guia. Mi vam prenosimo atmosferu pospanog portugalskog seoca i Piri Piri piletinu donosimo u vaše letnje veče. Gurmani širom sveta slažu se da je ovo Kolumbovo najznačajnije otkriće.
Krenite sa nama na još jedno kulinarsko putovanje.
Sastojci za četiri osobe:
4 bataka i karabatka (sa kožicom, sa ili bez koske)
Piri Piri sos:
1 manja glavica crnog luka
2 čena belog luka,
3 ljute papričice
sok od jednog limuna
6 kašika maslinovog ulja
1,5 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica dimljene mlevene paprike
1/2 kašičice origana
Marinada:
1 čen belog luka
malo maslinovog ulja
malo crvene, slatke paprike
Za pripremu:
Piri Piri sosa potrebno je sve sastojke za sos ubaciti u blender. Blendirati dok smesa ne postane kompaktna. Sos se može procediti kako bi se odstranile mrvice povrća ili koristiti bez ceđenja.
Piletinu oprati i dobro osušiti ubrusom.
Sjediniti sve sastojke za marinadu, pa ih preliti preko piletine sa svih strana. Ovako mariniranu piletinu potrebno je ostaviti u frižideru bar dva sata pre pečenja ili preko noći.
Kada je piletina odležala u marinadi, staviti je na pečenje u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Peći oko 18 minuta.
Prethodno pripremljen Piri Piri sos premazati obilno preko pečene piletine. Meso vratiti u rernu da se peče još 10 minuta.
Piletina je spremna kada je korica rumena i hrskava.
Služiti toplo uz dodatak sezonske salate i krompirića.