Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti

Cook Like a Master Chef: Koleslav salata za puno leto na nepcima

Autor Sanja Belinić
Autor Sanja Belinić

Često uparena sa piletinom ili svinjetinom sa roštilja, kupus salata je jedan od najpopularnijih priloga. Ali, da li ste se ikada zapitali odakle potiče? I, kako je običan seckan kupus postao Koleslav salata?

Izvor: Promo

Krenite sa nama na još jedno kulinarsko putovanje. 

Ovde smo da vam ispričamo priču o tome kako je nastao ovaj božanstven prilog. Naravno, sve po običaju počinje od starih Rimljana, koji su često jeli obrok koji sadrži kupus, jaja, sirće i druge začine.

Možda će vas zanimati

Na drugoj strani zemaljske kugle, početkom 18. veka holandski osnivači Njujorka doneli su iz domovine recept za „coleslaw“, što znači „salata od kupusa“. Inspirisan holandskim terminom „koolsla“, termin je modifikovan za engleski jezik. Originalan recept seže u 1770. godinu. U istoriji holandskog kulinarstva pominje se priča o kuvarici koja je tanke trake kupusa pomešala sa rastopljenim maslacem, sirćem i uljem. Završno jelo je najverovatnije bilo ukusno, hrskavo i kremasto (baš kao naše koje danas učimo da spremamo!)


Salata od kupusa je evoluirala, a danas je odevena u sirće i veličanstven majonez. Majonez takođe ima zanimljivu istoriju, ali, to je priča za drugi put ...


Mi smo tu da vas naučimo da pripremite ovaj fenomenalan osvežavajuć prilog, sa batakom i čedar pireom, a neizostavan dodatak letu i ovoj divnoj hrani je penušava Coca-Cola u čaši puuuunoj leda.

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti