Zanimljivo je da je, na primer, Lusijen Olivije, šef kuhinje čuvenog pariskog restorana “Ermitaž” u Moskvi, kreirao čuvenu Rusku salatu koju Rusi zovu Olivije salata.

Cezar salata nema veze sa Julijem Cezarom, čuvenim imperatorom, već je delo ruku Cezara Kardinija, vlasnika restorana hotela Cezar u Tihuani.

Ako odete u Italiju, nećete naći jelo zvano špageti i ćufte. A ako i nađete, verovatno je u pitanju zadovoljenje nepca američkih turista.
I? Ako ne iz Italije, odakle potiče ovo jelo?

Italijani obožavaju špagete. Takođe imaju i svoju verziju ćufti, zovu se polpete. Napravljene su od raznih vrsta mesa i obično se poslužuju u činijama supe. Ali špageti i polpete, zajedno na jednom tanjiru? Ako znate da kažete na italijanskom “nema šanse”, recite. To je zato što su špageti i polpete italijanski koliko i pica feferoni - naime, nikako. Jelo kakvo poznajemo stiglo je preko Atlantskog okeana u Njujork kada su se novi italijanski imigranti iznenada našli sa ostalim Evropljanima u skučenim stanovima duž donje istočne strane Menhetna.

Dok je u ovom hrabrom novom svetu bilo teško naći klasične napuljske rezance, ostarelih sireva i proizvoda Starog sveta mesa, posebno govedine koju su prodavali nemački mesari, bilo je u izobilju.

Siromašni Italijani mogli su da priušte ćufte jednom nedeljno, u sosovima od konzerviranog paradajza, koji su stalno bili dostupni na lokalnim tržištima, za razliku od svežeg paradajza ili „egzotičnih“ sastojaka, kao beli luk. Špageti su se pridružili ćuftama da se ne bi brzo ogladnelo od sosa. Iako tradicionalna italijanska mudrost sugeriše da se sosovi od teškog mesa spajaju sa robusnim oblicima testenine, gipki, tanki špageti bili su najjeftiniji i često jedini rezanci dostupni u Njujorku u 19. veku.
Tako je rođena nova klasika i mi imamo super recept!

Sastojci:

Za ćufte:

  • 1 kg mlevenog mesa, mešavina svinjskog i junećeg mesa
  • 1 srednji crni luk, sitno naseckan
  • 3 čena belog luka, sitno iseckanog
  • 100 g hlebnih mrvica
  • 50 g sitno naseckane pančete
  • 1 jaje
  • 50 g izrendanog parmezana
  • so, biber, suvi peršun
  • malo hladne vode

Za sos:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 crni luk, sitno naseckan
  • 600g pirea od paradajza
  • so, biber, suvi bosiljak

Priprema:

Meso pomešajte sa iseckanim crnim i belim lukom, prezlama, umućenim jajima, parmezanom i začinima. Umešajte sve rukama i na kraju dodajte hladnu vodu, ali taman toliko da smesa ne bude ni previše gusta a ni retka. Zatim stavite smesu u frižider oko pola sata da se ohladi.

Za to vreme napravite sos. Na maslinovom ulju propržite crni luk oko, 5-6 minuta, zatim mu dodajte beli luk. Dodajte pire od paradajza, so i biber. Kad sos proključa, smanjite vatru i polupoklopljenog ga kuvajte, oko 45 minuta sve dok se ne zgusne. Sos povremeno promešajte da ne bi zagoreo, pa na samom kraju dodajte i bosiljak.

Na veliki pleh staviti papir za pečenje i zagrejte rernu na 200 stepeni.
Izvadite smesu sa mesom iz frižidera i rukama pravite ćufte, veličine većeg oraha i ređajte ih na pleh. Pecite ih oko 15 minuta, dok ne porumene.

Kada su gotove stavite ih u sos, nek se tu kuvaju par minuta, a zatim služite uz prethodno skuvanu pastu.
A evo i procesa, da vam bude veći gušt. Prijatno!

Promo Gurmanska istorija prepuna je božanstvenih priča, legendi, mitova i neverovatnih podataka koji nas teraju da čitamo i istražujemo još i još, gladni znanja o preukusnim delicijama.