Krenite sa nama na još jedno kulinarsko putovanje.

Bešamel i demi glace sos su kraljevi među sosovima, a njihova imena kriju onaj zavodljiv mistični ton, koji intrigira da saznate sve o njima.
O poreklu Bešamel sosa postoje dve tvrdnje: prva je da je markiz Luj de Bešamel, imućni čovek koji je zauzimao počasnu funkciju na dvoru kralja Luja XIV, navodno poboljšao beli sos koji je pravio kuvar La Varen.

Međutim, ne postoje dokazi koji potkrepljuju tvrdnju da je Bešamel ikad imao bilo kakvo kulinarsko znanje, tako da nije mogao poboljšati sos La Varena. Druga teorija je da je La Varen sam izmislio sos i posvetio ga Bešamelu kao kompliment, llaskajući miljeniku kraljevske porodice.

Demi glace je takođe francusko čedo. Osnovni recept osmislio je francuski kuvar August Eskofje, koji je usavršio način francuskog kuvanja i modifikovao mnoge standardne francuske recepte. Demi glace je jedan od bogatih smeđih sosova iz klasične francuske kuhinje, napravljen od telećih kostiju koje su danima dinstane, pun aromatičnih sastojaka i vina, koji ekstrahuje želatin iz kostiju, koncentriše ukuse i zgusne sos. Tradicionalno se pravi od jednakih delova telećeg temeljca i sosa espanjole, koji je jedan od pet matičnih sosova francuskog kuvanja.

Priprema i uticaj dva francuska remek dela na ukus toliko su suptilni i jaki, da je šteta da ne naučite da ih spremite. Ako želite da pokažete nekome da ga volite i da vam znači, pokažite trud spremajući hranu za tu osobu.

Kuvar restorana “Temperament” otkrio nam je da ljubav zaista ima veze sa kuvanjem, otkrio nam je tajnu Bešamel i demi glace sosa i uči vas da ovog leta spremate domaće njoke sa kozjim sirom i hrskavom teletinom.

Bešamel je vrlo bitan u ovoj našoj priči, zato pripremite žicu i biceps,a što se demi glace sosa tiče - ima ga u supermarketima, a možete i sami.