U eksperimentima sprovedenim na miševima je utvrđeno da konzumacija agavina dovodi do smanjenja unosa hrane, smanjenja telesne mase i snižavanja koncentracije glukoze u krvi.
Naučnici objašnjavaju da šećeri dobijeni od agave deluju kao prehrambena vlakna i zato njihova konzumacija ne rezultira povećanom koncentracijom šećera u krvi. Prema njihovim rečima, ovi nalazi otvaraju mogućnost korišćenja agavina kao alternativnih zaslađivača.
Uobičajeni simptomi dijabetesa tipa 2 su pojačana žeđ, učestalo mokrenje i stalan osećaj gladi. Dijabetes tipa 2 čini oko 90 posto slučajeva dijabetesa, dok je 10 posto šećerna bolest tipa 1. Gojaznost se, takođe, smatra prvenstvenim uzročnikom dijabetesa tipa 2 kod ljudi koji su genetski predodređeni za tu bolest.
Dijabetes tipa 2 se u početku leči povećanjem vežbanja i promenom ishrane. Ako se nivo glukoze u krvi ne smanji dovoljno ovim merama, može se desiti da budu potrebni lekovi kao što su metformin ili insulin.
Dijabetes tipa 2 može izazvati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme, loš rad bubrega, probleme sa vidom, a povećava i rizik od moždanog i srčanog udara.
Izvor: zdrava&sretna
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem